Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sara Danius om kritiken mot Nobelpriset: Låt folk skratta, för tusan

Sara Danius.
Sara Danius. Foto: TT

I onsdags skrev DN om den uppmärksammade artikeln i Washington Post av humoristen och författaren Garrison Keillor där han kritiserade Svenska Akademiens förmåga att utse Nobelpristagare i litteratur.

Eftersom svenskar har en så snäv och deprimerande litteratursmak färgar det även av sig på valet av Nobelpristagare – snarare än litteratur är det nihilism som prisas, skrev Keillor.

Läs mer: ”Svenskar inte lämpade att dela ut Nobelpris”

Svenska Akademiens ledamot Per Wästberg kommenterade Keillors text för DN i onsdags:

– Jag tycker det är absurt. Vi läser vansinnigt mycket böcker från hela världen, somliga skrattar man ihjäl sig åt medan man gråter åt andra. Bedömningsgrunden måste ändå vara vad vi i Akademien tycker är värdefull litteratur.

Nu ger även Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius sin syn på saken. På sin Facebooksida skriver Danius:

”Det är inte så mycket att säga om det. Låt folk skratta, för tusan, värre saker har hänt. Hälsar ständiga sekreteraren i Svenska Akademien.”

Läs mer: Per Wästberg om Nobelkritiken: Amerikanernas bedömningar bygger på okunnighet

I ett PS till texten frågar hon sig sedan om Keillor har läst året Nobelpristagare, Kazuo Ishiguro:

”Verkar ju inte så. Han kan kanske börja med novellen ’Come rain or come shine’ i boken ’Nocturnes’. Går inte av för hackor. Typ. I humorbranschen.”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.