Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sara-kristoffersson-gert-wingardh-far-oemotsagd-hylla-sig-sjalv-i-svt/

Konst

Sara Kristoffersson: Gert Wingårdh får oemotsagd hylla sig själv i SVT

Gert Wingårdh
Gert Wingårdh Foto: Janne Danielsson/SVT

SVT:s nya dokumentär ”Gert Wingårdhs Nobelhus” följer mästerarkitekten i arbete. Men kritiska perspektiv saknas helt, tycker Sara Kristoffersson.

Många känner igen Gert Wingårdh från SVT:s realityserie ”Husdrömmar”, där människor vägleds i villabyggen och renoveringar. Arkitekten har dock gjort betydligt mer än så. Wingårdhs kontor ligger bakom en mängd intressanta och olikartade projekt: villor, bostadshus, skolor, ambassader, stadsplaner, inredningar och museer. Att presentera och problematisera byråns arbete är både motiverat och logiskt. Det finns mycket att lära. Men folkbildning kräver även kritiska perspektiv och det saknas helt i dokumentären ”Gert Wingårdhs Nobelhus” som sändes häromveckan (nu SVT Play). 

Programmet följer Wingårdh på nära håll i tävlingen om en ny byggnad, Nobel Center i Stockholm. Filmarna punktmarkerar mästerarkitekten när han går på prisutdelningar, sitter i möten och småpratar med anställda. Att Wingårdh dömer ut sin medtävlare David Chipperfields förslag som ”banalt och tråkigt” är långt ifrån gentlemannamässigt men må väl vara hänt. Det är en del av det dokumentära greppet och klart han gillar sitt eget bidrag bättre.

Att låta Wingårdh oemotsagd lägga ut texten om sin egen förträfflighet är dock enfaldigt och naivt. Knappast förenligt med public service. Volvos chef hade aldrig fått hylla XC90 i en timma och samtidigt skopa ut Audis modeller. Varför gäller inte det Wingårdh? En förklaring kan vara att SVT tror att arkitektur bara är kultur och fri konst. Men det är big business också. Arkitektkontor sysslar med konsultverksamhet och Wingårdh är en företagsledare. År 2018 omsatte hans bolag 175 miljoner kronor och hade 178 anställda. 

I branschen brukar större kontor producera böcker om sina projekt som en form av marknadsföring och historieskrivning. Wingårdh står bakom ett flertal påkostade publikationer men en ”reklamfilm” på SVT trumfar förstås alla praktverk och annonstavlor.