Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Sara Stridsberg till Akademien

Foto: Beatrice Lundborg

Sara Stridsberg har valts till ny ledamot i Svenska Akademien, skriver Akademien i ett pressmeddelande.

— Det var som att få ett samtal från en annan planet, säger författaren till DN.

— Det känns ytterst förvånande och en smula omtumlade. Jag har varit på en Finlandsfärja med en massa barn så jag har haft lite annat att tänka på, säger Sara Stridsberg som just anlänt till Helsingfors med sina barn för att lansera senaste boken ”Beckomberga” för den finska publiken.

Då Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius för tillfället är sjukskriven blev det tillförordnade ständiga sekreteraren Tomas Riad som ringde för att fråga om Sara Stridsberg ville inträda i sällskapet.

— Det var som att få ett samtal från en annan planet, någon som ringer från yttre rymden, säger Sara Stridsberg.

Hade du kunnat föreställa dig att bli en av De aderton för tio år sedan?

— Det hade jag inte kunnat föreställa mig ens i går morse.

Författaren och dramatikern tar över stol nummer 13 i Akademien, efter författaren och översättaren Gunnel Vallquist. Hon kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december i år.

— Sara Stridsberg är en utmärkt person och en duktig författare. Jag känner inte henne personligen men det känns väldigt spännande. I år har vi haft extra gott om tid för att diskutera och Akademien är nöjda med valet, säger Tomas Riad, Svenska Akademiens tillförordnade ständige sekreterare. 

Vad kommer hon att bidra med?

—Hon representerar en ny generation och har en egen röst. Hon är ju den första 70-talisten i Akademien och jag gissar att hon har andra ögon än vi. Det är ju så med författare som väljs in, de kan vara unga om de har varit briljanta. Det är en annan sak med de lärda som behöver längre tid på sig, säger Tomas Riad.

Det var som att få ett samtal från en annan planet, någon som ringer från yttre rymden.

Sara Stridsberg föddes 1972 och är bosatt i Stockholm. Hon debuterade med ”Happy Sally” 2004 och fick sitt internationella genombrott med romanen ”Drömfakulteten” 2006, som belönades med Nordiska rådets litteraturpris. Hennes senaste bok ”Beckomberga. Ode till min familj” utkom 2014.

Som dramatiker har Sara Stridsberg främst varit verksam på Dramaten, med uppmärksammade pjäser som ”Valerie Solanas ska bli president i Amerika” och ”Medealand”. 

På senare år har representationsfrågor kommit att diskuteras mer i samband med tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur. Hittills har 14 kvinnor och 98 män fått Nobelpriset i litteratur sedan det delades ut för första gången 1901.

Historiskt har det funnits en stor obalans vad gäller manliga och kvinnliga litteraturpristagare. Hur ser du på det?

— Det är klart att min önskan i världen är att litteraturpriser ska gå efter kvalitet. Och då är det så att både kvinnor och män ska få priserna i lika stor utsträckning. Och det tror jag att väldigt många människor önskar sig, säger Sara Stridsberg.

Läs mer: Björn Wiman: Nu tar 00-talets författare plats i Akademien

Hur tror du att ansvarsuppdraget kommer att påverka ditt författarskap?

— Det var en av de svåra sakerna med att bestämma mig. Jag sa att jag en gång valde mellan att bli djupt olycklig och att bli författare. Och jag är väldigt rädd för att bli djupt olycklig, så mitt hjärta måste få vara kvar i skrivandet och böckerna och pjäserna.

— De har sagt att mitt hjärta kan få vara där, så då litar jag på det. Sedan jag tänker på Birgitta Trotzig: om hon både kunde skriva sina fantastiska böcker och sitta i Akademien så måste det vara möjligt.

Nu kommer du att få äta ”ärtsoppa” varje torsdag på Gyldene Freden. Känner du några vid bordet sedan tidigare?

— Jag känner ingen i Svenska Akademien. Sara Danius har jag aldrig träffat, säger Sara Stridsberg. 

Fakta. Sara Stridsberg

Sara Stridsberg föddes 1972 och är bosatt i Stockholm.

Hon debuterade med ”Happy Sally” (2004) och fick internationella genombrott med romanen”Drömfakulteten” (2006), som belönades med Nordiska rådets litteraturpris. Boken följdes av ytterligare en framgång med ”Darling River” (2010). Hennes senaste bok ”Beckomberga. Ode till min familj” utkom 2014.

Som dramatiker har Sara Stridsberg främst varit verksam på Dramaten. Där har hon satt upp pjäserna ”Valerie Solanas ska bli president i Amerika”, ”Medealand”, ”Dissekering av ett snöfall” och ”Beckomberga”.

Tidigare i maj tilldelades hon Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.