Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sara Stridsberg till DN: ”Spelet är inte förlorat”

01:38. På torsdagen meddelade Sara Danius att hon avgår som sekreterare och lämnar sin stol i Svenska Akademien.

Akademiledamoten Sara Stridsberg ifrågasätter i ett uttalande till DN giltigheten i torsdagens beslut, som innebar att Sara Danius måste lämna sitt uppdrag som ständig sekreterare. ”Spelet är inte förlorat”, menar Stridsberg.

I torsdags kulminerade dramat i Svenska Akademien med att ytterligare två stolar blev tomma.

Det beslut som fattades bestod av två delar, för att tillfredsställa olika falanger i församlingen:

Sara Danius tvingades avgå som ständig sekreterare sedan en majoritet förklarat sig sakna förtroende för hennes sätt att utföra uppdraget. Samtidigt måste Katarina Frostenson lämna arbetet i Akademien.

Danius förklarade senare att hon även lämnar sin stol i Akademien.

Läs mer: Sara Danius: Svenska Akademien bör verka mot kvinnoförnedrande uttryck 

Nu uttalar sig en av de ledamöter som motsatte sig beslutet, Sara Stridsberg, för DN:

”Vi var elva personer närvarande på Akademiens möte i torsdags. Vi var tre personer som motsatte oss beslutet med all vår kraft. Jag, Jesper Svenbro och Per Wästberg”, skriver hon i ett meddelande till DN och fortsätter: ”Jag ifrågasätter om torsdagens så kallade beslut ens kan betraktas som giltigt. Jag skulle inte säga att spelet är förlorat.”

Efter nyheten om att Sara Danius lämnat arbetet i Akademien har många uttryckt sitt stöd. Inte minst i form av den så kallade knytbluskampanjen, där kvinnor och en och annan man klätt sig i hennes signalplagg. En av dem är kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Nätbokhandeln Adlibris lade på fredagen upp en banner överst på sin sajt med texten ”backasaradanius”, som stöd för den petade ständige sekreteraren.

Läs mer: Kristina Lugn: Det handlar inte om att Sara Danius är kvinna 

Efter Svenska Akademiens beslut i torsdags bestämdes att Anders Olsson, som innehar stol nummer 4 och för närvarande har rollen som direktör (ett rullande ordförandeskap), skulle ta över som tillförordnad ständig sekreterare.

DN söker Anders Olsson.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.