Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Sara Svensson: En attack på akademisk frihet i Ungern

Protester i Budapest mot regeringens nya högskolelag.
Protester i Budapest mot regeringens nya högskolelag. Foto: Zoltan Balogh

Under tisdagskvällen samlades tusentals människor för att bilda en mänsklig kedja runt Central European University i Budapest i protest mot den högskolelag som ungerska parlamentet just hade antagit. Många anser att den är skräddarsydd för att försvåra och rent av omöjliggöra fortsatt verksamhet.

För mig som i flera omgångar verkat på Central European University var det inte förvånande att se studenter från världens alla hörn samlas för att skandera slagord om akademisk frihet och utbildningens roll för kritiskt tänkande. Vad som gladde och överraskade mig och mina kollegor var att så många ungrare slöt upp och stödde oss. Vi stärktes av att ungerska institutioner har vågat trotsa den enhets- och tystnadskultur som brett ut sig över hela det ungerska samhället under åren med Fidesz som regeringsparti, och öppet deklarerat sitt stöd.

En lång rad framstående akademiska institutioner och regeringsföreträdare – bland dem Princeton University, British Academy och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier – har uttalat sitt stöd, liksom tiotusentals akademiker och privatpersoner.

En attack på den lilla mån av akademisk frihet och kritiskt tänkande som funnits kvar i Ungern

Central European University är inte som andra universitet i Ungern. Det har inga studenter på grundnivå, bara mastersstudenter och doktorander. Det har säte både i USA och Ungern, och utbildningsprogrammen har ofta ackreditering i båda länderna. Det är också ett universitet som är rikare än andra på grund av en generös grundplåt donerad av den som grundade universitetet på tidigt 1990-tal, den ungersk-amerikanske miljardären George Soros.

Det kan skapa avundsjuka, men denna mångfasetterade institutionella identitet i kombination med mångårigt hårt arbete och hundratals miljoner euro i investeringar har gjort det möjligt för Central European University att gå upp i toppen av internationella rankningar och har gjort Ungern till en regional ledare inom samhällsorienterande ämnen med studenter från 117 länder. Genom att vara oberoende av ungersk finansiering har det också varit möjligt att forska och undervisa i ämnen som genus och nationalism, något som troligtvis inte har gått regeringen förbi.

För regeringen har dock universitetet uppenbarligen erbjudit en annan möjlighet, nämligen att bli en bekväm syndabock för det som regeringen anser är fel med ett öppet samhälle präglat av mångfald, och att därmed mobilisera de egna leden inför nästa års val. Denna kombination av ideologi och maktpragmatism ligger i linje med det vi sett tidigare av Fidesz. Vad regeringen egentligen vill uppnå genom att försöka tvinga Central European University att lämna landet genom att ställa krav som knappt går att uppfylla kan bara bli spekulationer. Detta är en regering som lämnar minimal insyn och som stiftar lagar med några dagars varsel utan möjlighet för dem det berör att yttra sig.

Många ungrare förstår att attacken på CEU är en attack på den lilla mån av akademisk frihet och kritiskt tänkande som funnits kvar i Ungern. Svenska beslutsfattare kan fråga sig vad som händer om denna nationalistiska attityd gentemot forskning och utbildning får fortsatt spridning i andra EU-länder. De svenska EU-parlamentariker som sitter i samma politiska grupp som Fidesz i Europaparlamentet (Kristdemokraterna och Moderaterna) borde fråga sig hur länge ungerska Fidesz ska tillåtas vara kvar i den gemenskapen.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.