Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 22:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/saverman-i-sin-bat-fick-han-ro/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Säverman: I sin båt fick han ro

Kåseriet. Han steg upp fyra varje morgon, tog sig makligt ned till ekan, gick ombord med sitt metspö och en maskburk och rodde ut längs en strand med stora hängande albuskar.

Min morfar satt varje sommarmorgon med ett cigarettpaket i sin eka och ett metspö sänkt i en sjö med idel små och spinkiga abborrar.

Min mormor bad till gud att han skulle få så få som möjligt.

Då skulle hon slippa fjälla dem.

Ingen fisk är så tråkfjällad som abborren. Stora abborrar är också knepiga att fjälla men vem fjällar stora abborrar?

Stora abborrar byxas. Det låter bylsigt men är enkelt och lånar sig till allehanda rätter.

I sjön där min morfar satt fanns inga stora abborrar.

Han steg upp fyra varje morgon, tog sig makligt ned till ekan, gick ombord med sitt metspö och en maskburk och rodde ut längs en strand med stora hängande albuskar.

Där lade han sig alldeles stilla och tände en Delfi. Eller om det var Fairfax. Han gillade ljusa paket men rökte vad jag minns aldrig John Silver.

Det var en frid utan like kring honom. Eller måste ha varit. Jag var aldrig med, inte om mornarna. Bara ibland på dan, men då fick vi aldrig några abborrar. Bara mört och snorgärs.

– Sitt i båten, sa han, skräm inte fisken.

– Tala tyst, sa han, skräm inte fisken.

Jag tröttnade efter en kvart. Och med tanke på att han satt tre timmar i arla morgonväkt alldeles stilla och tyst är det inte underligt att han kunde få upp ett dussin abborrar.

De fick min mormor att fnysa. Hon rensade dem tålmodigt.

Sedan stekte hon dem i smör. Små abborrar gör sig bäst med skinnet kvar om de steks i smör. Men är likafullt besvärliga att befria från alla småben.

Vi satt där i sommarvärmen och rensade abborrar och skalade potatis på verandan som vette ut mot viken där han suttit i ekan med sina cigaretter och sett solen gå upp.

Nu bredde han tjockt med smör på franskbröd och en ännu tjockare skiva gräddost på smöret. Och Hamburgerbryggeriets pilsner.

Hela stugan luktade stekt fisk.

Den abborre vi fick upp i måndags var dubbelt så stor. Men minnet är större.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.