Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Säverman: Man får skylla sig själv

Kåseri. Det är inte lätt att ha ett fläckfritt yttre på sommaren.

Sommar är ljusa kläder. Sommar är glass och kex och kakor med chokladöverdrag. Sommar är ljusa byxor med chokladfläckar.

Den som reser i ljusa kläder får skylla sig själv. Den bör ha ombyte med sig. Det hade inte jag.

Gick ut i en svensk landsortsmetropol för att skaffa mörka byxor. Städer vimlar som bekant av byxaffärer utom när man behöver dem. Fann till slut en butik med en lång något överårig expedit av den utsökta sort som bara med en blick ser vilka sorts byxor i rätt storlek man ska ha och skickar in en i ett provrum.

Byxorna gick för realisationspris vilket innebar att de kostade ungefär dubbelt så mycket som jag brukar betala.

På stationen köpte jag kaffe och ett wienerbröd som jag sakta förtärde när tåget rullade ut i landskapet. När jag steg av var det ljusa fläckar på de mörka byxorna. Två fläckiga byxor är för mycket för en enda resa.

Men än sen … det var ett bra sätt att tvingas skaffa sig nya byxor i rätt midjemått. Av någon anledning har mina gamla byxor blivit för trånga i midjan. Min illvilliga hälft påstår att det beror på bullarna, vilket förstås är bullshit.

Men det kan bli fel också.

Anlände en gång solkigt skrudad till en flygplats mitt i USA. Bagaget hade åkt till en annan flygplats och jag skulle träffa avkomlingar till min farfars bröder som emigrerat vid förra sekelskiftet. Man vill ju se proper ut när man möter sin okända släkt för första gången.

Det fanns bara en butik öppen på flygplatsen. Den sålde golfkläder. Vad jag än kan förknippas med så inte är det golf. Men nu kom jag uppriggad som golfproffs till släktingar som sken upp. De visade sig vara glödande golfentusiaster och började genast prata handikapp och frågade om mina klubbor skulle komma senare.

Golfbyxorna lyckades jag inte spilla ett enda chokladflarn på vilket skulle ha gett mig ett osökt tillfälle att köpa nya byxor.

Men man kan inte få allt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.