Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 03:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/saverman-mat-i-midsommarklass/

Kultur

Säverman: Midsommarklass

Dansk lapskojs kan konkurrera med smörrebröden.
Dansk lapskojs kan konkurrera med smörrebröden. Foto: Zoonar GmbH / Alamy Stock Photo

Kåseri. Är man inte i Sverige kan det vara svårt att få rätt midsommarmat. Men är man i Danmark kan det vara – lapskojs.

Nu när man åter får flyga minns jag midsommarafton för femtiofem år sedan på flygbolaget PanAms kontor i Istanbul, Turkiet.

En fryntlig amerikansk änka ville uppgradera sin resa till första klass. Där flög hennes vänner – och där skulle hon få gratis champagne.

– Men herregud, sa en karl i sällskapet, du kan dricka tretti liter champagne i turistklass för vad det kostar att uppgradera till första klass.

– Men det är gratis, sa änkan med ett saligt leende. 

Winston Churchills förflugna ord om att champagne ska vara kall, torr och gratis hade ännu sitt grepp om the idle class.

Själv hade jag svartväxlat för mycket pengar och gick på krog i väntan på flygets avgång. Av brist på sill beställde jag hummer för att fira midsommar.

Humrarna rörde sig i ett stort akvarium, ovetande om nordiska sedvänjor och dilldoftande förväntningar. Jag fick peka ut en som kokades och serverades varm med skirat smör.

Den smakade ingenting, i alla fall inte midsommar.

Midsommarafton för tjugo år sedan for vi till Köpenhamn. Vi gick på Tivoli för att äta och fira årets längsta dag.

Som svenskar valde vi Pillede rejer, Luxusplatte och Smörrebröd. Men så såg vi oss om. Där satt idel danska herrsällskap i slips och kavaj och åt lapskojs, denna stabbiga rätt av salt kött, potatismos och lök som bara jag och några få andra gillade när den serverades i skolan vid mitten av förra seklet.

Lapskojs är paradrätt även i Hamburg och i hamnstäder på den engelska östkusten. Forna dagars sjömän hade den praktiskt i fickan eller ränseln och grävde fram den med handen när de klängde i mast och rår i stormarna på Nordsjön.

I den svenska hamnstaden Sundsvall var krögaren Oscar Knaust känd för sin lapskojs. Eller sina. En av dem hette ”á la Homo”.

Så kallades, av allt att döma utan anspelning på läggning, en kapten Hammarberg som en gång i månaden åt sin specialtillredda lapskojs på hotell Knaust och sedan beställde fram ett halvdussin taxibilar till entrén. Han satte sig i den sista och for i kortege till sitt hem på Norra Berget.

Midsommar eller inte, det kan man kalla första klass.

 

Läs fler kåserier av Säverman, till exempel om när flygresor även innehöll mellanlandningar.

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt