Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Säverman: Mutter i midsommartid

Kåseri. Midsommarfton är sig lik - men ändå inte.

Midsommarmust smakar julmust och påskmust men etiketten blir för bred för att ha tillräcklig säljkapacitet.

Liksom man i gamla dagar slaktade sillen till midsommar slaktar man i dag kor och grisar för att ha på grillen som burgare med vegetariska alternativ.

Nu ska vi festa, sa luffarn när han fick sill och potatis. Äntligen har det gått upp för resten av befolkningen.

För att skilja midsommaren från andra högtider, då man också åt sill och potatis, införde man med tiden kräftor, julskinka och påskägg.

Låter inte påsk som pjåsk och plåster? Många ord på p har pejorativ klang. Plufsig, plump, platt. Pjatt kallade man förr en yngling i vida byxben som dansade swing,

M har mysigare klang; midsommarmiss, även om det innebär att förväxla brännvin med grillolja.

Midsommarmys präglar samtliga kanaler under midsommaraftonens morgon. Därefter går befolkningen ut i hagen och plockar blommor och åker lövad skrinda.

Midsommarmas klär sig i folkdräkt och reser midsommarstång i Dalarna. Kulla kallas masens folkdräktiga honsperson.

Midsommarmyt är drömmen om den tillkommande med bistånd av nio blommor under huvudkudden.

Midsommarmus i midsommarrus = midsommarmamma i mars. Midsommarnatten är icke lång men sätter många vaggor i gång, som man sa.

Midsommarmist är den lätta förföriska slöja som leker på ängarna strax före gryningen.

Midsommarwhist spelas numera lika lite som priffe och poker som förr brukade rädda den regnigaste midsommardag. Midsommarvist är telesättet att sommar ändå alltid är sommar.

För 90 år sedan, 1928, sammanfattade DN den gångna midsommaraftonen med rubrikerna: Färre fyllerister, flera dansbanor och oäkta barn.

”Förr slogs man om flickorna på dansbanan, nu grälar man om bilarna på parkeringsplatsen”. Majstången glömd, påstods också.

Dom skulle vakna upp i dag då man varken slåss om flickor eller grälar om bilar utan sitter var och en med mobil och skickar selfies med majstång till vänner och bekanta som skickar selfies med majstång tillbaka.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.