Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/saverman-nar-pub-klarade-skivan/

Kultur

Säverman: När Pub klarade skivan

78-varvsskivor i ställ, utan konvolut.
78-varvsskivor i ställ, utan konvolut. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kåseri. Innan ep blev det långa formatet fanns 78-varvsskivor med butikens namn på fodralet, och nästan inga av dem finns i dag att strömma på Spotify.

Läser i tidningen att rapparen Lilla Namo släpper en ny ep.

För en gubbtjuv som mig tog ep:n farväl för ett halvsekel sedan. Då betydde ep extended play, alltså förlängd speltid. Nu betyder ep förkortad speltid, mindre än ett album.

Lyssnar nätledes på rap från en singel ur Lilla Namos ep och gläds åt att det fortfarande ges ut skivor. Om det nu heter skiva i vår strömmade tid.

Själv sitter jag belägrad bakom travar av 78-varvsskivor som jag försöker sortera. 78-varvaren var under ett halvsekel föregångare till ep:n och hade en låt per sida, en framsida med dagens hit och en baksida med nånting blekare. (Povel Ramels skivbolag Knäppupp hade två framsidor.)

Skivornas fodral hade aldrig artistens bild eller namn men däremot butikens. Landet vimlade av musikaffärer som enligt skivfodralen saluförde förstklassiga eller förnämliga inspelningar.

I skivtravarna runt mig ligger fodral från ”Rulfs” i Uppsala, Strömbergs i Rimbo, Lindströms skivbar med spelhytter i Södertälje, Luxor radio i Östersund (”God svensk radio”), Audofonbolaget på Brunkebergstorg, Gerhard Johansson på Söder (”Telefonorder expedieras omgående”), Svensk belysningskonst (!) på Sibyllegatan (Medlem av Grammofonhandlarföreningen), NK, Nordiska musikförlaget, ”Pub klarar skivan” och många fler.

Jag trodde att mycket skulle vara strömmat så att jag bara skulle behöva spara och behålla några få rariteter och antikviteter.

Men strömmats har bara sådant som Spotify & Co överfört från redan existerande lp, ep och cd. Av hundra 78-varvare återfinner man högst fem på nätet i någon form.

Resten är glömt: underhållningsmusik, söderhavsromantik, läsarsånger, triroliga schlager, allvarsamma konsertstycken, en uppsjö av potpurrier. Inget att sakna kanske. Men finns kvar i fysisk form. Kommer något från vår tid att finnas kvar i framtiden?

Väger i handen en 78-varvare (0,34 kg) med titeln ”Johan Johansson från Hjo”, rapp så det förslår men ljusår från den tillvaro som Lilla Namo rappar om på sin ep. Finns den som skiva ska jag köpa den och spara den på säker plats.

Återstår bara att skaffa något att spela den på…

 

Läs fler kåserier av Säverman, till exempel om att kunna uttala Littel Rickard och Älän Dejl.

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt