Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 11:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/saverman-nu-aterstar-cooks-tidtabell-utan-cook/

Kultur

Säverman: Nu återstår Cooks tidtabell – utan Cook

”En dam försvinner”.

Kåseri. När tåget uppfanns blev det ordning på dygnets alla tider.

Efter resekoncernen Cooks konkurs i veckan återstår endast den klassiska tågtidtabell som Cooks klokt nog lade ned år 2013 men som snabbt återuppstod i ett nytt bolag och därför inte dragits med i bankrutten.

Tåg är något som går, station är något som står. Tåg är en rörelse på räls mellan stationer enligt tidtabell. Det var med tåget som tiden kom – 07.24, 16.32, 22.09. Utan tidtabell inget tåg.

Cooks tidtabell såg dagen 1873. Den har utkommit månatligt från 1883 och kommit att täcka de flesta tågresor och båtresor i Europa och längre bort än så. Den har varit oumbärlig för alla som rest eller sysslat med resor internationellt.

Thomas Cook Continental Timetable hade ljust brandrött omslag fram till 1988 då den bytte namn till Thomas Cook European Timetable och fick en mörkare brandröd färg på omslaget.

Varje månad damp den ned på Namn och Nytts bord och kommenterades av salig redaktör Åkermark som var en trägen tågåkare.

Tidtabellens 500 sidor var tryckta på tunt papper mellan mjuka pärmar för att vara smidig och inte väga så mycket i bagaget. Jag hade den med mig på resor och även hemma kunde jag försjunka i den och färdas vida omkring utan att färdas en meter. Författaren Marcel Proust skriver någonstans om sin förtjusning i tidtabeller och det är han inte ensam om.

Att Cooks var först med att arrangera gruppresor gav företaget en folklig men också lågklassig profil i ögonen på bättre bemedlade samhällsklasser.

– Är det en av Cooks resor? fnyser förtrytsamt den kvinnliga huvudpersonen i Hitchcocks film ”En dam försvinner” (1938) när hon får tränga sig fram till tåget som blir skådeplatsen för filmens handling.

Filmens buttra komikerpar – Basil Radford och Naunton Wayne – återkom några år senare med samma rollnamn (Charters and Caldicott) i filmen ”Crook’s tour”, alltså skurkresa, vilket mången strandsatt resenär lär ha instämt i de senaste dagarna.

Tidtabellen heter i sin nuvarande form European Rail Timetable. Namnet Thomas Cook är borta men det brandröda omslaget består. Den finns även digitalt inklusive fotnötter och allt.

Med tanke på den yrvakna vurmen för tåg borde den ha framtiden för sig.