Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 01:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/saverman-paradgata-for-bil-bensin-och-bio/

Kultur

Säverman: Paradgata för bil, bensin och bio

Birger Jarlsgatan 1920.
Birger Jarlsgatan 1920. Foto: TT

Kåseri. En gång fanns fyra bensinstationer på norra delen av Birger Jarlsgatan. Och sju biografer på den södra.

Läser att vissa vill riva den gamla bensinmacken i hörnet av Birger Jarlsgatan och Kungstensgatan. Andra vill bevara den, inte som bensinstation, men som arkitektonisk antikvitet.

I min barndom lyste fyra färgstarka bensinstationer upp norra delen av Birger Jarlsgatan. Den södra lystes upp av sju färgsprakande biografer.

Bio, bil och bensin: 1900-talet i ett nötskal. Birger Jarlsgatan var dess paradstråk.

Bakom enorma upplysta skyltfönster från Eriksbergsplan till Engelbrektsplan stod blänkande nya bilar och väntade på hugade spekulanter.

Vid trappan till Rimbogatan såldes Jaguar, lika smidigt rundad som pompös, till lyckans gullgossar som sedan klagade på att den alltid krånglade. Det står fortfarande GARAGE präglat i fasaden över den glasrika inkörsporten. Förra seklet såg bilen som en självklar rättighet och bensinen likaså.

Som barn gick jag ofta in i dessa nybilsdoftande butiker, snusade omkring, glodde och bad att få broschyrer till min pappa som funderade på att köpa just en sån här bil. Självklart, grabben.

Då gick bilar alltid sönder. De måste bärgas och lagas. Men sånt fick man inte ana bland lyxbilarna längs Birger Jarlsgatan. Inte heller de mörka oljiga smörjgropar som doldes under glänsande bensinstationer med stramt uniformerad personal och identisk bensin oavsett om den hette Shell, Esso, Gulf, BP, IC, Koppartrans, Nynäs eller Caltex (har säkert glömt någon).

I varje bil fanns minst tre askkoppar. Säkerhetsbälte var lika osexigt som flytväst och cykelhjälm. Folk dog som flugor i frontalkrockar som höll fotografer, bildredaktörer och löpsedelsmakare på fötter.

Ambulans var en plutig vit Volvo med rött kors på sidan och siren och lykta med fast rött sken på taket ovanför vindrutan. Den passerade ibland på väg till Sabbatsberg eller Karolinska.

Macken som nu hotas av rivning hade för hundra år sedan två telefonnummer, upptäckte jag vid bläddring i gamla telefonkataloger. Ett nummer gick till själva stationen. Ett annat till väntrummet.

Där väntade traktens taxichaufförer på körning. Med bensin och service inom bekvämt räckhåll. Taxametern tickade tioöringar. Tack, det är jämnt.

Läs fler kåserier av Säverman, till exempel om ord från förra seklet som mellanlandning, mellanmjölk och mellanöl.

Ämnen i artikeln

Kåserier
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt