Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 11:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/saverman-seniorberget-gar-igen-pa-soder/

Kultur

Säverman: Seniorberget går igen på Söder

Bussgaraget ovanpå Seniorberget. Nu rivet. Foto: Hannes Holmström

Kåseriet. Sällan har jag sett så mycket riven betong köras bort som här. 

Rätta artikel

Kring den skrovliga klippa som hette Seniorberget låg en gång kvarteren Hyttan, Persikan och Aprikosen. Det var mellan Barnängsgatan och Tegelviksgatan vid Bondegatans östra ände där 6:ans spårvagn vände – på Södermalm i Stockholm.

Apropå Södermalm är Södermalm också titeln på en finstämd liten jazzlåt av salig pianisten Thore Swanerud.

Det berättas att när världssångaren Frank Sinatra besökte Stockholm satt hans hustru filmaktrisen Ava Gardner, ”världens vackraste kvinna”, ensam och väntade medan maken sjöng någonstans. Då bjöd Thore Swanerud hem henne till Söder där hans gumma lagade pannbiff med lök åt världstjärnan som äntligen fick ordentlig mat som omväxling till löjrom, lax och västkustsallad.

Ungefär samtidigt, på 1950-talet, revs kåkarna i kvarteren Hyttan, Persikan och Aprikosen och ersattes av betongkvarteret Persikan.

Seniorberget sprängdes bort för att ge plats åt Söderhallen, den stora, stabbiga borgen med spårvagnsstallar och bussgarage som upptog hela kvarteret Persikan och som nu, 60 år senare, håller på att rivas för att ge plats åt sju nya kvarter med bostadshus,

Sällan har jag sett så mycket riven betong köras bort som här. Med tiden lär man riva sig ner till det bortsprängda Seniorberget. Enligt planerna ska man börja bygga nästa år – om rivningen går som den ska.

Och varför skulle den det? Riva murade tegelhus är en sak, betong en annan.

Här finns hur mycket betong som helst. Krokiga armeringsjärn sticker ut som döda spindelben ur väggarna som sakta bryts sönder och körs bort.

Sent ska syndaren vakna och inse att här missade man tidernas chans att sätta upp kameror runtom och bara låta dem gå och dokumentera rivningen och bortforslingen av tusen lass betong och byggandet av tusen bostäder.

Som det nu är kan i alla fall vår tids växande seniorberg, f.d. köttberget, som har all tid i världen, stanna upp och titta på skådespelet. Kampen mellan grävmaskiner och armerad betong är oavlåtligt underhållande.

Men varför den bortsprängda bergknallen en gång i tidens begynnelse fick namnet Seniorberget förblir en gåta.