Säverman: Telegram till brudparet Karlsson - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Säverman: Telegram till brudparet Karlsson

Kåseri. Om tidig skörd och maskinskrivna lyxtelegram.

Värmen fick årets små söta vildkörsbär att mogna redan i mitten av juli. Kärnorna var lika stora som vanligt medan resten – det så kallade fruktköttet, vedervärdiga ord - låg som ett skrynkligt skal runtomkring. 

Ändå smakar dessa ynkliga bär mer än någonsin. 

Den torra sommaren har även kläckt fram den bästa potatisen på länge.

Svarta vinbären blev små och smakstarka som pepparkorn och räckte precis tills man spillt och färgat hela köket i lila och tröttnat på att sylta och safta.

Röda vinbären räckte inte ens så långt.

De intorkade hallonen åt småbarnen upp. Liksom krusbären.

Resten tog rådjuren.

Det måste vimla av fisk i sjön så lite som vi fått upp. Vi hade en gädda i juni. Och en abborre i juli.   

Nu senast var kräftorna egyptiska och smakade Farao. 

Apropå kräftor så gifte sig mina föräldrar år 1940 i Kräftriket, en plats som dåtidens droskchaufförer hade svårt att hitta. Sa man Albano gick det bättre. Kräftriket låg och ligger vid Brunnsviken. Nu står det Kräftriket på en skylt. Och Albano Båtklubb.

”Sol över nybygget” hälsade Tant och Farbror Pettersson.

Värmen jagade in mig i svalkan i vedboden där jag fann en låda med bröllopstelegram adresserade till brudparet Karlsson, alternativt Carlsson, Kräftriket Albano Stockholm. Såvida det inte stod Prästriket, de kom fram ändå.

”Sol över nybygget” hälsade Tant och Farbror Pettersson medan Tant Axelia nöjde sig med de hjärtligaste lyckönskningar på bröllopsdagen. Det var krig och beredskap så det kom även telegram från fältpost 42201 med texten ”Hurra för bruden, hurra för gummen, hade jag fått ledigt, hade jag kommit”, undertecknat Mauritz. 

Samtliga var så kallade lyxtelegram på fint papper, numrerade från 1 till 22, beroende på motiv, utskrivna för hand på maskin, noggrant daterade den 11.5.1940, en lördag, med klockslag och cykelbudens signaturer - xn, Tin, ir, bm, ah, mjn, bnn…

Alla 28 telegrammen lästes upp medan den kolsyrekylda glassen smälte på faten och madeiravinet sjönk i glasen. 

I dag får vi nöja oss med lyckönskningar som i alla fall finns kvar på skärmen tills vi har läst och lajkat dem på facebook.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.