Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-20 23:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/saverman-tidernas-lyx-haller-nastan-stilen/

Kultur

Säverman: Tidernas lyx håller nästan stilen

Foto: Torbjörn Petersson

Kåseri. Den uniformerade dörrvakten lotsade in damer i persianpäls till propert kostymklädda värdar, artiga och förekommande som hovmästare.

Strax norr om Stureplan på Birger Jarlsgatans högra sida finns några höga kupolformade skyltfönster.

Arvid Nordquist H.A.B. stod det en gång på fasaden i gröna versaler. Butiken utstrålade ett skimmer av kulinarisk lyx.

Den uniformerade dörrvakten lotsade in damer i persianpäls (och dåtidens nära nog obligatoriska turban) till propert kostymklädda värdar, artiga och förekommande som hovmästare. De tog emot kundernas önskemål som effektuerades av personal i vita rockar. Ost- och charkuteridiskens expediter hade snyggt knutna flugor.

Väggarna var vackert boaserade med hyllor som dignade av glänsande inhemska och utländska konservburkar. Vaxade gröna äpplen från Sydafrika glänste i klarlila silkespapper.

Butiken saknade prislappar. Priset pratade man inte om. Den som gnällde över torgets pris på gurka betalade gladeligen dubbelt så mycket för gurkan hos Arvid Nordquist.

Senare träffade jag en av de vitrockade som plockat fram varor. Han sa att kunderna varit minst lika prismedvetna och snikna och petiga som kunder i andra butiker. De kostymklädda värdarna höll priserna i huvudet, bugade och bockade och var alldeles slut när klockan var sex och butiken stängde.

Kunden kunde låta sin chaufför vänta utanför i bilen någon timme innan denne sedan fick rusa fram och öppna dörren för herrn eller frun. Och bakluckan för den vita rock som bar ut middagsmaten, såvida den inte kördes hem till Östermalm eller Djursholm i gröna skåpbilar som det stod Arvid Nordquist på.

I tidiga telefonkataloger angavs kortfattat ”Arv. Nordquist. Konserv. Delikatess, kolonialv.” Inget nummer. Man ringde Namnanrop och begärde Arvid Nordquist.

Det var längesen. Halva butikslokalen är nu hotell, kallas rentav butikshotell.

Andra halvan skyltas med bilar, begagnade bilar.  För närvarande två. Den ena har gått 80 mil och slumpas för 2,9 miljoner kronor. Den andra – för någon miljon mer. Båda av märket Rolls-Royce.

Häromdagen steg jag in och tittade. Butiken håller stilen. Expediten är lika belevad och artig som på Nordquists tid. Han har sålt 22 bilar under året och förklarar allvarligt att man i Sverige, numera, utan skam, kan köra sin Rolls-Royce själv utan bistånd av privatchaufför.