Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 11:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/saverman-till-minne-av-en-annan-tid/

Kultur

Säverman: Till minne av en annan tid

Kåseri. Själv associerar jag Corona till en sommar då jag satt i en stuga och skrev en bok och for till stan för att gå på bio och skriva filmrecensioner.

Det tog en vecka innan radio och tv slutade fråga: Varför har ni så få kunder? Så få gäster?

Coronaoro. Årets ord. Det finns inte så himla många svenska ord med fyra ”o”. Men nu finns ett, så länge det varar.

Krogar och kaféer klappar igen med hänvisning till corona liksom all annan verksamhet som kräver kroppslig närvaro.

Själv associerar jag envist och enträget corona till en cigarr, Ritmeester Corona. Och till en sommar för ohyggligt länge sedan då jag satt i en stuga på Värmdö och skrev en bok och titt och tätt for till stan för att gå på bio och skriva filmrecensioner till sena upplagan av DN.

Det var fortfarande en tid av maskiner, motorer och mekanik. Jag körde en stor bekväm Opel Kapitän Deluxe med vidlyftig rattväxel, fyra ventilationsrutor och hållare på instrumentbrädan för cigarrmunstycken.

Alltså cigarrmunstycken. Och hållare för sådana.

När jag skrivit filmrecensionen och lämnat den till redigering satte jag mig i bilen, valde ut ett munstycke, tog fram cigarrlådan ur handskfacket, snoppade en Corona och fäste den i munstycket, tände den och bolmade sedan i den gungande bilen genom sommarnatten den slingriga vägen på Värmdö ut till Stavsnäs.

Resan tog en halvtimme, liksom cigarren, varefter jag lade Coronan att självdö i den askkopp som fanns i alla, verkligen alla, bilar fram till 1993 då Saab, salig i åminnelse, lanserade den första bilen utan askkopp.

Åter till dagens coronaoro. Den första stora effekten blev att toalettpapper hamstrades och tog slut i butikerna. I land efter land. Hyllorna gapade tomma.

Förr i tiden hade samma panik inte utbrutit. Då läste man dagstidningar som sedan förflyttades till dass och ombesörjde behovet.

Den digitalmediala utvecklingen har en annan följd som gissningsvis gör följande konversation rätt obegriplig för en yngre publik:

– Han har blivit så fin att han till och med har telefon på wc.

– Telefon på wc … såg du verkligen det?

– Ja, i alla fall såg jag att telefonkatalogen hängde där.