Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 23:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/saverman-veckans-brodskriveri/

Kultur

Säverman: Veckans brödskriveri

Foto: Anders Wiklund/TT

Kåseri. Man tager vad man haver, även om bästföredatumet på jästen är långt överskridet.

Brödet var slut, bageriet stängt, återstod att baka.

I skåpen fanns vetemjöl, rågsikt, grahamsmjöl. Och tre bortglömda påsar torrjäst med knappt läsbart bästföredatum år 2012, 2015 och 2017. Jästen var gissningsvis stendöd.

Men skam den som ger sig. Hittade en burk bakpulver från i fjol. Har aldrig riktigt fattat vad man använder bakpulver till. Men det borde kunna sätta sprätt på baket, tänkte jag och strödde halva burken i mjölet jämte jästpåsarna. Garderade också med socker som borde ge baket en kick.

Värmde vatten och rörde ihop allt i en bunke, lade en handduk över och gick ut.

När jag kom in igen såg jag en syn som förde tankarna till sagan om sötgröten, den som bara växte och växte tills den lade hela staden under sig.

Degen nöjde sig med diskbänken. Men det räckte långt. Handduken sökte hjälpligt skyla den pösande degen som vällde ut över bunkens kanter.

Nu gällde det att försiktigt lossa handduken och stjälpa upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut den till lämliga längder och bullar.

Jag lyfte varsamt upp ett hörn av handduken. Ploff! så sjönk den stora degen ihop till en skrumpen trasa som envist bet sig fast i handduken och fick skrapas loss med kniv.

Återstod en hopsjunken och kompakt liten degklump som jag envist kavlade ut på det mjölade bakbordet. Fick slutligen ihop två stabbiga limpor som fick jäsa under en annan handduk. Gick ut.

När jag kom in igen hade limporna inte rört sig. Lade dem på en plåt och satte in den i ugnen i hopp om att värmen skulle få dem att kvickna till och jäsa om än aldrig så litet.

Istället krympte de till två små tegelstenar som doftade rätt gott i början men snart började ryka så att brandlarmet gick igång. Tog ut plåten med limporna och placerade dem på taket till ett vedskjul där vi brukar lägga bröd åt fåglarna.

Ett slagregn fick limporna att kallna. Två skator var framme och pickade men fick så ont i näbben att de snart avvek och varnade andra fåglar för att ens försöka.

Kvar låg limporna som en påminnelse om att människan inte lever av bröd allenast.