Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 22:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/saverman-vilsen-bland-bilar-och-barnvagnar/

Kultur

Säverman: Vilsen bland bilar och barnvagnar

Foto: JACQUES WALLNER

Kåseri. En modern bil är nästan lika svår som en modern barnvagn.

Rätta artikel

Som barn hade jag blick för bilar. Inte motorer, men stänkskärmar, bakluckor, emblem. Jag tyckte vi skulle ha en Peugeot 203 – smidig och stilfull. Men fick nöja mig med att knattra fram i en brun Folkbil - som man sa innan VW slog igenom som varumärke.

Nu, efter snart 70 år, slog jag till och hyrde en Peugeot. Den ser ut som andra bilar i samma klass. Lätt att starta, lätt att köra men lika knepig att förstå sig på när man väl kommit ut på vägen.

Jag insåg att jag tillhör den generation som aldrig behövt lära sig läsa instruktionsböcker. Bilarna såg kanske olika ut men var lätta som bär att begripa. Var sak hade sin spak eller knapp med få och tydliga lägen.

Så inte nu. Allt har samma spak eller knapp. Eller ingen alls.

Stört omöjligt att få liv i radion. Först i höjd med Tierp råkar jag klappa till åbäket i ren ilska varpå programmen strömmar ut i sån fart att jag så när hade kört i diket, om det hade funnits något.

Vindrutetorkarna har fem eller femton hastigheter och lika många intervall men hur stänger man av dem? Bakrutertorkarna slutar aldrig att torka hur man än vrickar och vrider på spaken.

En modern bil är nästan lika svår som en modern barnvagn.

Att höja och sänka barnvagnens handtag kräver ett otal handgrepp, varav de flesta samtidigt.

Försök lossa på barnvagnsbromsen, det går inte. Barnets femåriga storasyster måste tillkallas för att få vagnen att rulla.

För systern har vagnen en så kallad ståbräda som påminner om forntida bilars så kallade fotsteg och kräver samma femåriga snille för att fällas upp och fällas ned.

Och försök fjättra en motspänstig ettåring i barnvagnens säkerhetsbälte som påminner om 1950-talets säkerhetssele av typ hängslen som fick folk att tro att det var farligare att åka bil med säkerhetsbälte än utan.

När jag och en dåtida kompis en gång skulle på bio fick vi skjuts med hans föräldrar. De skulle på fest och var klädda därefter. Vi satt i baksätet. Bälten fanns bara där framme. När modern försökte kränga på sig sitt bälte utbrast fadern:

– Nej, såna där behöver man inte när man är finklädd.