Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Scen

Bemanningsföretag tar över teaterjobb

På Stadsteatern i Stockholm finns bland andra snickare och andra hantverkare, tekniker och kommunikatörer.
På Stadsteatern i Stockholm finns bland andra snickare och andra hantverkare, tekniker och kommunikatörer. Foto: Scanpix
Stadsteatern i Stockholm vill lägga ut så stor del som möjligt av de ”icke-konstnärliga” arbetsuppgifterna på bemanningsföretag. Konsultfirman Ernst & Young presenterar om några veckor ett förslag på vilka grupper det kan komma att gälla.

Det är de politiska direktiven från Stockholms stadshus om att all verksamhet som inte tillhör ”kärnverksamheten” på teatern ska upphandlas externt och att denna del av personalen ska ”outsourcas” som teaterchefen Benny Fredriksson nu vill omsätta i praktiken.

Utredarna från Ernst & Young har på uppdrag av Benny Fredriksson intervjuat hela styrelsen för Stadsteatern, ombudsmän i Teaterförbundet, en rad teaterchefer, producenter och arrangörer ute i landet. Frågan som alla fått svara på är vilka möjligheter det finns att hitta lämpliga entreprenörer och var man ska dra gränsen mellan konstnärlig personal och övriga grupper.

Ett sätt att definiera vilka personalgrupper som ska anses som ”konstnärliga” är att utgå från kollektiv- avtalen där det talas om konstnärlig, teknisk och administrativ personal. På de flesta teatrar är de två senare grupperna i klar majoritet.

– All personal som deltar i den konstnärliga processen, som till exempel ljus- och ljustekniker, är en del av ”kärnverksamheten”. Men jag är inte säker på att teaterledningen vill ha det så. Utredarna frågade mig till och med om jag trodde att det var möjligt att ”outsourca” dessa grupper helt från teatern, säger Lars Åström, ombudsman på Teaterförbundet.

Ett av skälen till att lägga ut de icke-konstnärliga arbetsuppgifterna på entreprenad är att fortsätta på den personalpolitiska linje som redan införts för skådespelarna vid teatern där i storleksordningen en tredjedel är fast anställd och övriga är frilansar. Teaterledningen menar att detta ger utrymme för förnyelse och att man kan välja ”rätt” skådespelare för varje teaterproduktion.

– Vi får se vad utredningen kommer fram till när den presenteras i mitten av april, säger Benny Fred-riksson.

I en överenskommelse från slutet av 90-talet gick Teaterförbundet med på att avstå från Las (lagen om anställningsskydd). I praktiken betyder det att ingen skådespelare kan bli fast anställd (inlasad) även om han eller hon arbetat en längre tid vid en teater. Helst vill teaterledningen ha en motsvarande modell för den tekniska personalen.

– Motivet till att man har så många frilansande skådespelare gäller inte för oss som är specialiserade på till exempel ljus och ljud. Det är ju tillräckligt tragiskt att skådespelarna kan bytas ut hur som helst. Det vore orimligt att göra så på ett kommunalt ägt bolag, säger Robert Forsman, Teaterförbundets ombud på Stadsteatern.

Nyligen hamnade Stockholms stadsteater nära botten i den årliga medarbetarundersökningen om arbetsklimatet som Stockholms stad gör. Detta är en jumboplats som teatern haft även tidigare. Det största missnöjet fanns i dessa undersökningar bland den tekniska och administrativa personalen. Teaterledningen överväger nu att överlåta även denna fråga till en extern konsult för att hitta en lösning på problemen.

40 yrkesgrupper på Stadsteatern

Stockholms stadsteater är Nordens största dramatiska teater.
År 2011 spelade man teater under 308 av årets 365 dagar.

Sammanlagt 520 338 besökare såg år 2011 någon av de 1 711 föreställningar som spelades. Totalt hade teatern 34 premiärer.

Beläggning är cirka 85 procent och Stadsteatern hade 2011 en egentäckning av kostnaderna på 21,6 procent och en offentlig finansiering på 519 kronor per besökare.

På teatern finns 40 olika yrkesgrupper som till exempel konstnärer, tekniker, hantverkare, administratörer och kommunikatörer.

Bland dessa är omkring 140 tekniker, 75 administratörer och 130 personer som räknas som konstnärlig personal.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.