Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 02:46 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/scen/broderna-luuk-gor-scenshow-av-sin-kris/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Scen

Bröderna Luuk gör scenshow av sin kris

Foto: Lotta Härdelin

För två år sedan var Kristian Luuk nära att säga upp kontakten med sin bror Martin. I stället började de arbeta på sin relation, och i vår sätter de upp en föreställning om sitt brödraskap.

När bröderna Kristian och Martin Luuk var små var de bästisar. Under några år i slutet av 1970-talet bodde familjen i San Jose, och i det gamla fotoalbumet vi bläddrar i står de blonda barnen sida vid sida på alla bilder, Martin en något mindre kopia av Kristian.

– Under den här perioden hade vi bara varandra. Vi hade inga andra kompisar och pratade ingen engelska, säger Kristian Luuk.

– Vi gillade att vara med varandra. I början var det jättefint, men med tiden fick vi egna kompisar och en slags elakhet och illojalitet började sippra in, säger Martin Luuk.

Vi sitter på Hard Rock Café i Stockholm, en påminnelse om tiden i Kalifornien. I dag är bröderna Luuk inte alls särskilt lika varandra. Kristian proper och välbarberad, Martin med mer excentriskt fluffigt hår. Skillnaderna mellan bröderna började visa sig i tonåren. Kristian Luuk hade höga betyg, var redig och proper och började på Handelshögskolan. Martin Luuk gick åt andra hållet, började intressera sig för subkulturer och musik.

– Martin var konstig, sade folk. Din konstiga bror, som går klädd i kvinnokläder och bär på en hockeyklubba, säger Kristian Luuk.

Genom åren har Kristian varit en stor trygghet för Martin, trots deras olikheter.

– Kristian har varit den jag kunnat luta mig mot. Han har varit normalitet. Om jag har varit ute och svävat, eller när jag har varit ensam, har jag kunnat vända mig till Kristian som en ”reality check”. Nyligen när jag tog körkort lärde han mig att backa, säger Martin Luuk.

– Det jag minns mest är att jag fick ett samtal från Martin när jag stod mitt uppe i jobbet med Melodifestivalen: ”Hej, förlåt att jag stör, vi har precis läst av en sådan här graviditetssticka och det står att vi ska få barn. Vad gör man nu?”, säger Kristian Luuk.

Vad svarade du?

– Jag var ju långt före Martin och hade två barn. ”Det är inte så mycket du kan göra just i dag, men du borde ringa barnavårdscentralen så småningom”, säger Kristian Luuk.

– Den viktiga rollen som Kristian har haft för mig, har jag inte haft för Kristian. Det har varit lite skevt, säger Martin Luuk.

Kreativt har de två bröderna också valt helt olika vägar. Kristian Luuk den folkliga, folkkära, breda: Melodifestivalen, ”Sen kväll med Luuk”, ”På spåret”. Under tiden har Martin Luuk skrivit prosatexter utgivna på små förlag – eller uppsatta som affischer på stan.

– Martin har varit mycket mer en konstnär. Nästan en schablon av en konstnär. Han har låst in sig i en lägenhet och man kan bara korrespondera med honom brevledes, och när han väl skriver något fantastiskt så går han inte till ett förlag och ger ut det och tjänar pengar på det, utan han sätter upp det på lyktstolpar. Det har varit en väldig inspiration för mig. Han har hållit en kvalitet som jag har sneglat på och jämfört mig med, säger Kristian Luuk.

Men Martin Luuk har varit hård mot sin bror. Han beskriver sig själv som fostrad i en ”onanistisk” tradition där det varit ett självändamål att inte lyssna på andras åsikter, och Martin har tyckt att Kristian gjort dåliga saker, att han har kompromissat, varit för kommersiell. Och han har inte varit rädd för att säga det.

– Jag har inte varit så tydlig med att visa hur viktig han är för mig, säger Martin Luuk.

För ett par år sedan blev skillnaderna mellan bröderna för stora. Kristian Luuk tyckte att han bara fick kritik av sin bror hela tiden, och när Martin kallade honom för en ”visionslös Manpower-programledare” fick Kristian nog. Han ville inte ta all skit längre, och bestämde sig för att säga upp bekantskapen med Martin.

– En kväll insåg jag att jag inte behöver ta det här längre. Jag blir bara ledsen, säger Kristian Luuk.

Martin Luuk reagerade starkt.

– Kristian målade upp det som att jag inte tyckte om honom. Jag blev tvungen att visa att nej, jag är tokig i dig! Jag hade bara inte haft förmågan att visa det, eller kanske varit för självupptagen.

– Det var en fin reaktion att få, Martin hade ju lika gärna kunnat svara ”ja, okej, whatever”, säger Kristian Luuk.

– Så hade jag kanske reagerat för några år sedan, säger Martin Luuk.

– Ja, då hade du svarat med en dikt.

Klistrat upp den på ett elskåp, hoppats på det bästa?

– Haha, ja, ”hoppas han ser den här”, korsningen St Eriksgatan/Fleminggatan. Men i stället fick jag en otroligt stark, kärleksfull reaktion, och det var så skönt att se att vi ändå ville lösa det här, säger Kristian Luuk.

Sedan dess har bröderna pratat mycket om sin relation, och i våras föddes idén att göra en föreställning av den tillsammans med regissören Emma Bucht. Just nu håller de på att skriva manus till tvåmansshowen som sätts upp på Rival i Stockholm med premiär i april.

– Vi har ältat det såpass mycket att vi kände att vi börjat bena ut vad syskonskap handlar om. Föreställningen tar sitt avstamp i en väldigt privat sak, men den här dynamiken är inte unik för oss, säger Martin Luuk.

Det är första gången bröderna jobbar ihop, och föreställningen är också ett sätt för dem att närma sig varandras världar. Martin Luuk kommer att stå inför en bredare publik, och Kristian Luuk skriver på ett sätt han inte har gjort tidigare.

– Kristian har varit bra på anpassning, och jag på missanpassning. Nu är jag lite intresserad av anpassning, och Kristian av missanpassning, säger Martin Luuk.

Vad hoppas ni att publiken tar med sig från föreställningen?

– Jag har en jätteförhoppning om att folk reflekterar över sina egna syskonrelationer och sedan tar tag i dem. Vilket slöseri det är om man inte kommunicerar! Hade vi inte haft det här bråket hade vi kanske glidit ifrån varandra, säger Kristian Luuk.

Fakta:Kristian Luuk

Född: 1966

Familj: Tre barn, gift.

Gäng: Hassangänget. Humorprogrammet "Hassan" sändes i P3 1993-1994 och förutom Kristian Luuk ingick även bland andra Fredrik Lindström, Erik Haag och Henrik Schyffert.

Gör: Arbetar som programledare. Har lett Melodifestivalen två gånger, är just nu aktuell som programledare för "På spåret". Har tidigare bland annat synts i "Knesset", "Maestro" och "Sen kväll med Luuk".

Folklighetsfaktor: Maximal. Har röstats fram till Årets manliga tv-personlighet sex gånger av Aftonbladets läsare.

Aktuell: Sätter i vår upp föreställningen "Får man göra slut med sitt syskon?" på Rival i Stockholm. Premiär blir den 24 april.

Fakta:Martin Luuk

Född: 1968

Familj: Två barn, gift.

Gäng: Killinggänget. Sedan 1994 är Martin Luuk medlem i Killinggänget tillsammans med bland andra Robert Gustafsson, Henrik Schyffert och Andres Lokko. De är mest kända för "NileCity 105,6" som sändes i SVT 1995.

Gör: Författare. Har bland annat gett ut fyra miniromaner á 20 sidor, och förra året kom "Ingen jag vet bor i mitt träd" som samlar fyra prosatexter. Är dessutom manusförfattare och skådespelar i Killinggänget.

Folklighetsfaktor: Minimal. Gav en gång ut en text genom att klistra upp den på elskåp och anslagstavlor runt om i Stockholm.

Aktuell: Sätter i vår upp föreställningen "Får man göra slut med sitt syskon?" på Rival i Stockholm. Premiär blir den 24 april.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.