Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Scen

”Carmen är efterlängtad i Göteborg”

Stephen Langridge, konstnärlig ledare på Göteborgsoperan.
Stephen Langridge, konstnärlig ledare på Göteborgsoperan. Foto: Mats Bäcker

Tre frågor till Stephen Langridge, konstnärlig ledare på Göteborgsoperan som i dag presenterade sitt program för nästa säsong. 

1. Du ska själv sätta upp Richard Strauss ”Elektra”, vad är det du tar fasta på hos henne?

– Den kommande säsongen inriktar vi oss på hur en generation följer den förra. I Elektra, till skillnad från i Mozarts ”Idomeneo”, som har premiär i september, där Idamante och Ilia för med sig en ny tid, ser vi hur spiraler av våld och hämnd fortsätter, hur de verkar oundvikliga.

2. Carmen ska till Göteborg i höst. Hur går det till att ta en ny sväng på henne? Är det inte tjatigt med ”Carmen”?

– ”Carmen” är efterlängtad i Göteborg – vår publik har saknat den! Och historien är långt ifrån tjatig. Här möter vi en passionerad kvinna som vägrar att anpassa sig efter sociala normer, hon vägrar känslomässig oärlighet. En radikal historia som måste berättas igen.

3. Musikalen ”Hair” ska förläggas till shoppinggalleria och köras 74 föreställningar. Vad hoppas ni på där?

– Ämnet är ungdomlig idealism, förändring, allt ifrågasätts. Mycket bra musik också förresten. Jag förväntar mig entusiastiska och fullsatta salonger och en yngre publik som njuter av ” Hair” för första gången.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.