Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Scen

Danselever tar proffsens jobb

TV 4:s ”Idol” är ett av programmen som använder sig av elever i stället för utbildade dansare. Här uppträder Minnah Karlsson i finalen i Globen förra året omgiven av unga dansare.
TV 4:s ”Idol” är ett av programmen som använder sig av elever i stället för utbildade dansare. Här uppträder Minnah Karlsson i finalen i Globen förra året omgiven av unga dansare. Foto: Sören Andersson / Scanpix
Skolelever dumpar lönerna för professionella dansare. Tv-program som ”Idol” spar in på kostnaderna genom att använda amatörer.

Dansare som medverkar i tv-sända jippon och tävlingar som ”Faddergalan”, ”Barnstjärnorna” och ”Idol” är i stor utsträckning danselever och inte professionella dansare. Det är resultatet av alltför trånga budgetar och en mördande konkurrens inom dansvärlden. De flesta är frilansar utan anställningstrygghet.

Mathias Singh är anställd koreo­graf i årets Melodifestival och har många gånger i samband med tv-produktioner blivit erbjuden gratis arbetskraft, det vill säga danselever. Trots att han är etablerad i branschen har han fått söka sig andra jobb när han känt att villkoren för att kunna göra ett bra jobb varit för dåliga. Han är också danslärare och tycker det har gått för långt med att låta skolelever fylla ut ett program bara för att budgeten är så slimmad att proffs inte kan komma i fråga.

– Eftersom jag själv är lärare kan jag när jag sätter mig framför tv:n se vilka som är proffs och vilka som är elever. Eleverna används i prin­cip i alla sådana här typer av tv-sänd underhållning, säger Mattias Singh som även är ansvarig utgivare för danstidningen 5678.

Han vänder sig inte emot att danselever används för statistroller, men när de ska stå längst fram och agera som professionella dansare blir kvaliteten för låg. Mattias Singh har slagit larm till dansarnas fackförbund, Teaterförbundet.

Där man väl medveten om detta vanligt förekommande problem. Men den här gången har de fackliga företrädarna på dansavdelningen blivit så pass oroade att de larmat förbundets högsta ledning. Teaterförbundet kommer också att kalla alla dansens berörda parter till samtal.

– Det skapas allt fler tv-program där man vill ha dansare, och en alltmer utbredd användning av danselever gör att lönerna dumpas. De duktiga är inte de som får jobben. Balettakademins elever används flitigt både i tv och på scenen, säger Minna Krook, koreograf och Teaterförbundets andre vice ordförande.

– Man anlitar en hel avgångsklass och får tjugo nästan färdiga dansare, som tar jobbet från dem som gått ut året innan och håller på att ta sig in på arbetsmarknaden.

Mathias Singh var själv påtänkt som koreograf för ”Idol”. Jan Åström, rektor för Balettakademin och koreograf, fick i stället jobbet. De senaste tre åren har skolans elever använts flitigt för dansnumren i tävlingen.

Även Melodifestivalen använder sig av amatörer. I den senaste deltävlingen i Malmö öppnade ett swingteam från Uppsala tv-programmet. Men det verkar ha varit ett olycksfall i arbetet.

– Jag kan visserligen vara snål, men jag är rätt säker på att vi annars haft proffs rakt igenom, säger Melodifestivalens projektledare Thomas Hall.

DN har försökt nå Jan Åström.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.