Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Scen

DN:s kritiker tipsar: Det bästa ur scenhösten 2016

02:27. Här är kritikernas tips inför scenhösten

Kulturredaktionens scenkritiker Kristina Lindquist och Johan Hilton guidar dig genom den fullmatade scenhösten runt om i landet.

Nedan följer höstens scenprogram i sin helhet.

September.

”Fadren” av August Strindberg.

Äkta paret, Helena af Sandeberg och Ville Virtanen, slåss om dottern Berta. Men ryttmästaren drivs av tvivel. Är han verkligen Bertas far? Dramat från 1887 möter vår tid i form av tolv ensamstående mammor som berättar om sina liv. Körledare: Kajsa Grytt. Regi: Mellika Melouani Melani. Premiär 2/9 på Kulturhuset Stadsteatern

”En tröst om hösten” revy i tiden av Adde Malmberg

Om det som skrämmer, retar eller får oss att mista framtidstron. Och om det som ger hopp i orostider. Premiär 2/9 på Kulturhuset Stadsteatern, Soppteatern.

”Ensam” av Alfhild Agrell

Den ogifta Thora väljer att föda en "oäkting". Hon själv förmår slåss mot fördomarna, men när dottern blir vuxen och möter kärleken tvingas Thora välja: dotterns lycka eller principerna? Radikalt kärleksdrama från 1886 av den nyupptäckta dramatikern Alfhild Agrell. Premiär 2/9 på Östgötateatern, Linköping.

”Avgörande ögonblick”

Succéföreställning från i fjol. Sanna och häpnadsväckande historier som förändrat 25 norrbottningars liv. Verklighet som överträffar dikten. Nypremiär 2/9 på Norrbottensteatern.

”Mörkrädd” av och i regi av Jens Peter Karlsson

Det är en mörk tid vi lever i. Eller blundar vi? Ett klassrumsmysterium om kvantfysik, demokrati och moral – dess lagar och svarta hål. Masthuggsteatern. Premiär 2/9 i ett klassrum i Göteborg. Barn/Ung.

”En sak i taget” dansteater av Birgitta Egerbladh

Vi har för mycket saker. Vi har för lite saker. Saker väcker minnen och känslor. De står på rätt plats eller på fel. Med dansaren och skådespelaren Peter Gardiner. Premiär 3/9 på Kulturhuset Stadsteatern, Trappan, Vällingby.

”Othello” av William Shakespeare

Ett drama om kärlek och tvivel, och en grym saga om våld. Regi: Oskar Thunberg. Orionteatern och gruppen Lumor i samarbete. Premiär 4/9 på Orionteatern, Stockholm.

”20 november” av Lars Norén.

Innan skolmassakern den 20 november 2006 berättade förövaren Sebastian om sitt liv fram till dess, åratal av skolmobbning. Pjäsen bygger på de texterna. Med David Fukamachi Regnfors i rollen. Deltog på Teaterfestivalen i Avignon i år. Regi: Sofia Jupither. Sverigepremiär på Uppsala Stadsteater 7/9.

”S.A.D.” av Shake it Collaborations/ Tove Sahlin samt de internationella artisterna Winnie Ho, Joy Mariama Smith och Hana van der Kolk.

En kollektiv sorgeritual. Vi går in under skinnet på ledsna pojkband från 90-talet och trista feministiska aktioner från 60- och 70-talen. Spelas från 6/9 på TUR-teatern, Kärrtorp.

”Romeo och Julia” av William Shakespeare, ungefär.

Kärleken är lika underbar vid 87 som vid 17. Evabritt Strandberg och Sven Wollter gör en bearbetad ”Romeo och Julia” med den tidstrogna orkestern Mare Balticum på scenen. Regi: Dag Norgård. Premiär 9/9 på Kulturhuset Stadsteatern.

”Guldet”

Guldet är borta! Sjöjungfrun letar överallt. Sigge letar också efter något. De möter draken, är den tjuven? Musikalisk sagoföreställning efter Wagners opera ”Rhenguldet”. Premiär 9/9 på Kulturhuset Stadsteatern, Skärholmen. Barn/Ung.

”Robinsons resa”. Idé och koncept: Sara Cronberg och Helle Damgaard

Interaktivt och drömskt om ett barn som överlever ett skeppsbrott på en liten räddningsflotte. Och om tron på att det finns någon därute som hjälper i nöd. Premiär 9/9 på Helsingborgs Stadsteater. Barn/Ung.

”Tusen år hos Gud” av Stig Dagerman.

En natt uppenbarar sig Gud hemma hos Isaac Newton och upphäver tyngdlagen. Dagermans spökballad skrevs som prolog till en roman. Kompani Giraff. Premiär 10/9 på Kulturhuset Stadsteatern, Fri scen.

”Kommissarie Gordon” efter en bok av Ulf Nilsson.

Kommissarie Gordon, en klok och noggrann padda, och musen Paddy löser mysterier i en miniatyrvärld med filminslag och musik. Regi: Peter Engkvist. Premiär 10/9 på Teater Pero, Stockholm. Barn/Ung.

”Othello” av William Shakespeare

Hur blir en lögn till sanning? Den falske Jago driver den godtrogne generalen Othello att ta livet av sin älskade Desdemona. Vi ser ett rykte börja leva sitt eget liv... Regi: Magnus Munkesjö. Premiär 10/9 på Mittiprickteatern, Stockholm. Barn/Ung.

”Doktor Glas” av Hjalmar Söderberg

Den självföraktande intelligenssnobben Doktor Glas blir kär i en patient. Hon är olyckligt gift, men också förälskad i en annan. Doktorn planerar ett hjältedåd för hennes skull. Klassiker med stora frågor och svart humor. Regi: Mikaela Ramel. Premiär 10/9 på Uppsala Stadsteater.

”Den itusågade damen” av Staffan Göthe

Två systrar på 1940-talet: Om den ena sa man ”Hon har ett gott huvud, kommer att gå långt!”. Om den andra: ”Vad hon inte har i huvudet får hon ha i bena!”. Vem gick sen längst? Vad klöv den stackars damen mitt itu? Regi: Elisabeth Frick. Premiär 10/9 på Dalateatern, Falun

”Oförhappandes” av och med Ronny Eriksson

Nyskrivet blandat med rena Ronnyklassiker. Med musikern Benneth Fagerlund. Riksteaterpremiär 11/9 i Avesta.

”Världens bästa begravningar” av Ulf Nilsson i dramatisering av Volker Quandt

Edith och Claes som är vuxna nu ser tillbaka på hur det var när de bildade firman Begravningar AB. Premiär 13/9 på Teater Trixter, Göteborg. Barn/Ung.

”Aska” av Harold Pinter

Vad betyder vårt språk och våra minnen? Vad betyder nuet? Mångbottnat om ett par som kanske är gifta, kanske har älskat varandra. Med: Johannes Brost, Görel Crona. I samarbete med Teater Brunnsgatan Fyra. Riksteaterpremiär 15/9 på Lunds Stadsteater.

”Premiären” av John Cassavetes

Skådespelaren Myrtle (Eva Rexed) är rasande, förtvivlad, rädd: Rollen är för trång. Sverigepremiär för scenversionen av John Cassavetes film ”The Opening Night”. Regi: Ulla Kassius. Premiär 15/9 på moment:Teater, Stockholm.

”Black Forest” av Mari Carrasco

Vågar du gå genom skogen till frihet? Av koreografen till ”Girls will make you blush” med Norrdans internationella ensemble. Riksteaterpremiär 15/9 i Jokkmokk. Barn/Ung

”Forever alone” av Elmira Arikan

Barnet har rymt för att slippa förtrycket i skolan. ”Mama? Kommer jag vara forever alone?”. Unga Klara fortsätter forska om barns och ungas villkor. I samarbete med Friends som arbetar mot mobbning i skolan. Regi: Farnaz Arbabi. Premiär 16/9 på Unga Klara, Stockholm

”Natten är dagens mor” av Lars Norén

Familjen flyttade från Stockholm, köpte hotell i Genarp i Skåne. Men det blev inte som de hade tänkt sig. Regi: Hugo Hansén. Premiär 16/9 på Uppsala Stadsteater

”Gräs” av Claire Parsons

Två rödhåriga figurer och en fikasugen granne på en scen av gräs. Med dansare, dockspelare och en cirkusartist. I samarbete med Claire Parsons Company. Premiär 16/9 på Marionetteatern, Kulturhuset Stadsteatern. Barn/Ung.

”Vår tids fruktan och elände” av Bertolt Brecht, Åsa Lindholm, Jan Käll med flera

Hur fungerar jag – den ”vanliga” skott- och strykrädda – när jag ser tiggaren misshandlas? Om civilt mod under intryck av Brechts ”Tredje rikets fruktan och elände”. Regi: Henrik Dahl. Premiär 16/9 på Teater Tribunalen, Stockholm.

”Tribadernas natt” av Per Olov Enquist

Enquists debutdrama om August Strindberg och Siri von Essens skilsmässa och om väninnan Marie Davids och Siris kärleksrelation – om kvävande normer, kärlekslängtan och om slaget om könens jämlikhet. Regi: Antonio Alonso. Premiär 16/9 på Teater Giljotin, Stockholm.

”Folkbokförarna” av Alejandro Leiva Wenger

Bort tristess, lysrörsljus och kaffemaskiner! Här blir hela kontoret musikal. Musik: Amina Hocine. Regi: Frida Röhl. Premiär 16/9 på Folkteatern, Göteborg.

”Fursten” av Niccolò Machiavelli

Världens första handbok i ledarskap som pop-up-teater. Tips: "Hur du undviker att bli hatad". Sex chefsarketyper möts. Premiär 16/9 på Backa teater, Göteborg.

”Pappa är ute och cyklar” av Harald Leander

Något är på tok i cykelverkstan där Eddie och hans son Freddie håller hemligheter för varandra... Regi: Gunilla Andersson. Premiär 16/9 på Teater 23, Malmö. Barn/Ung

”Skatten” av Mats Kjelbye

Vad är en mamma värd? En klocka, en kebabpizza i lera? Vad är en sorg i hjärtat värd, en vänskap eller en hemlighet? Premiär 16/9 på Masthuggsteatern i Göteborg. Barn/Ung.

”Mefisto” av Ariane Mnouchkine efter Klaus Manns roman

På Berlinkabarén 1923 gör Hendrik Höfgen med vänner motstånd mot nazismen. Men Hitler tar makten och Höfgen erbjuds bli chef för Berlins teatrar... Om ryggrad, moral och teaterns roll i samhället. Regi: Pontus Stenshäll. Premiär 17/9 på Göteborgs Stadsteater.

”Stockholms blodbad” av Lucas Svensson och Moqi Simon Trolin

När danske kung Kristian II år 1520 krönte sig till kung över Sverige övergick kröningsfesten i Stockholms blodbad. Än i dag gnisslar det mellan mellan länderna: igenkänning och främlingsskap. I samarbete med Köpenhamnsgruppen Mungo Park. Premiär 17/9 på Malmö Stadsteater, Hipp.

”Det löjliga mörkret” av Wolfram Lotz

En galen mardröm om globala missförhållanden och inrotade vanföreställningar av den tyska dramatikens nya stjärnskott. Regi: Anja Suša. Premiär 17/9 på Helsingborgs Stadsteater.

”Bullá – Mu buoremus boazu / Min bästa ren” efter Anne Pavvals bok

En sannsaga där publiken får leka med, om Nils-Johan, renen Bullá och hunden Jojo. Premiär 19/9 på Giron Sàmi Teàhter, Kiruna. Barn/Ung.

”Hamlet” av William Shakespeare

Är Hamlets hämndbegär bara oförmåga att acceptera livets gång? Den världsberömda tragedin som intimt kammarspel. Regi: Rebecka Cardoso. Premiär 21/9 på Smålands Musik & Teater, Jönköping

”I en sal på lasarettet” av och med Thomas Andersson och Ellenor Lindgren

Om ett lyckat frieri och om att vara förälder till ett sjukt barn. Av och med Thomas Andersson, hedersdoktor i muntligt berättande och Ellenor Lindgren. Premiär 22/9 på Kulturhuset Stadsteatern, Fri scen.

”Skymningsrök” av Noah Haidle

Tvillingarna i Violets mage ska möta världen. Deras stumma syster Beauty äter målarfärg och jord. Barnens far är på väg bort, morfar på väg in i dimman. Ändå en hyllning till kärleken. Regi: Viktor Tjerneld. Premiär 23/9 på Göteborgs Stadsteater.

”Petra von Kants bittra tårar” av Rainer Werner Fassbinder

Petra, nyskild filmregissör med fin våning och tonårsdotter träffar skådespelerskan Karin, blir störtkär. Karin flyttar in. Svartsjuka, gräl, tårar, sprit... Den tyska regissören Anna Bergmann uppdaterar Fassbinders filmmästerverk. Premiär 23/9 på Malmö Stadsteater, Intiman.

”Tjärdalen” av Sara Lidman

Sara Lidmans debutroman från 1953 som musikteater. Laddat och lekfullt om ansvar, skuld och att leva tillsammans. Text: Carl Åkerlund. Musik: Jonas Svennem, båda från bandet Winhill/Losehill. Riksteaterpremiär 23/9 september i Umeå.

”Jag ska vidare” av Line Mørkeby

Fritt efter Bröderna Grimms Lycko-Hans. Pappa ger Lykke en guldklimp att ta vara på. Hon byter den mot en moped, och så är resan igång. Var gång hon bytt vill hon ha något nytt. Premiär 23/9 på Regionteater Blekinge Kronoberg, Växjö. Barn/Ung

”Dylansällskapet” av Dennis Magnusson

För dem har Dylan svar på alla frågor. Tills Erik dyker upp en Dylankväll, och sätter allt i gungning. Var ”Time Out of Mind” verkligen bättre än ”Blonde on Blonde”? Komedi om manlig vänskap och behovet av en högre mening. Premiär 24/9 på Kulturhuset Stadsteatern

”Lifsens rot” av Sara Lidman

Ellenor Lindgrens rosade berättarföreställning från 2008 turnerar igen. Musik: Nina Nordvahl Valberg. Spelas 24/9 på Kulturhuset Stadsteatern, Fri scen.

”Fly me to the Moon” av Marie Jones

Loretta och Francis jobbar underbetalt i Belfasts hemtjänst. När gamle Davy dör föds idén att lura till sig hans pensionspengar... En humoristisk nagelbitare. Premiär 24/9 på Boulevardteatern, Stockholm.

”Ubu” av Alfred Jarry

Ubu vill bli kung av Polen och gör statskupp. Men vad ska han göra sen? Hålla på och regera? Se vår tid genom modernismens rabulistiska klassiker. Regi: Erik Holmström. Premiär 24/9 på Örebro Länsteater.

"Adjö, herr Muffin" av Ulf Nilsson

Förlusten av ett marsvin handlar om att ta farväl, men också om värme, kärlek och livets glädjeämnen. Regi: Martin Sundbom. Premiär 24/9 på Norrbottensteatern, Luleå. Barn/Ung.

”Bildmakarna” av Per Olov Enquist

Selma Lagerlöf ser på när hennes bok ”Körkarlen” blir film 1920. Tora Teje som sökte men inte fick en roll i filmen är frispråkig mot den berömda författaren. Ändå finner de två varandra i ett samtal om kvinnans villkor. Regi: Kia Berglund. Samproduktion med Norrbottensteatern. Premiär 24/9 på Västerbottensteatern, Skellefterå.

”Tidningsdöden”. Byggd på workshops med unga i Norrbotten

Den 3 mars 1940 utsattes den kommunistiska tidningen Norrskensflamman för det största terrordådet i Sverige i modern tid. Med det i minne är vi på en nyhetsredaktion: ”Är vi beredda att dö för det vi publicerar?”. Premiär 27/9 på Norrbottensteaterns Ung scen Norr, i Jokkmokk. Barn/Ung.

”Fäboland” av Sara Parkman

Thelma och Louise i allmogestil. Musikteater om fäbodarnas matriarkat, där kvinnorna använde sången som vapen mot skogens faror. Med Sara Parkman och Samantha Ohlander. Regi: Lisa Färnström. Riksteaterpremiär 27/9 i Järvsö.

”Gruppen köper sig fri!” av och med Bianca Kronlöf, Nina Haber, Elin Söderquist med flera

Brutalkomisk estetik om kapitalismens ursprung och konsekvenser. Den feministiska teatergruppen Gruppen har premiär 28/9 på Folkteatern, Göteborg.

”Flyktdjur” av Christina Ouzounidis

Om oss som har brutit med vårt ursprung, med bergen, haven, väderleken, faunan och vår nästa. Vi försöker kommunicera. Är det värt försöket? Regi: Natalie Ringler. Premiär 29/9 på Teater Galeasen, Stockholm.

”Donna Juanita” av Erik Norberg och Johanna Garpe

Nyskriven musikal kring Hasse och Tages frigjorda Donna Juanita – syster till Don Juan, ur revyn ”Spader, Madame!”. Med: Gina Dirawi. Musik: Franz Schubert, Gunnar Svensson, Hoagy Carmichael med flera. Premiär 30/9 på Kulturhuset Stadsteatern.

”De omöjliga möjligheternas hus” av Forced Entertainment

En flicka i en bok full med obegripliga matteformler behöver hjälp. Hon möter en talande mus, ett inte-så-hemskt-skrämmande-spöke och dansande soldater. Succé vid Londonpremiären 2014. Spelas på svenska. Premiär 30/9 på Kulturhuset Stadsteatern, Fri scen. Barn/Ung.

”Dagbrott”av Aners Duus

Humoristiskt om gruvor, bultande hjärtan, stora planer och om drömmar som spricker när miljön, samiska rättigheter och behovet av att skapa jobb kommer i konflikt. Regi: Sara Giese. I samarbete med Giron Sámi Teáhter. Riksteaterpremiär 30/9 i Lomma.

”Grunkan funkar” av och i regi och koreografi av Robin Dingemans

Världen är en lekplats med outforskade labyrinter. Men mötet med en annan människa är den största glädjen. Urpremiär den 30/9 på Regionteatern Blekinge Kronoberg. Barn/Ung.

”Det du inte såg” av Mats Kjelbye

Efter höjdhopparen Patrik Sjöbergs bok. Om barns integritet, och hur en ung människa kan få mod att bryta tystnaden om ett vuxet övergrepp. Regi: Kickan Holmberg. Premiär 30/9 på Dalateatern, Falun. Barn/Ung.

Oktober.

”Det levda baklänges” av Tomas Rajnaj och Jens Nielsen

Du flyr undan krig genom Europa och kliver in på Migrationsverket. Är din historia sann? Dokumentärt collage som publiken ser genom virtual reality-glasögon, ihop med den som skildras. Premiär 1/10 på Dramaten.

”Kärleksbrev” av A. R. Gurney

Pulitzernominerad pjäs om ett älskande pars 52 år långa förhållande med äkta paret Birgitta Ulfsson och Iwar Wiklander. Stockholmspremiär 1/10 på Kulturhuset Stadsteatern.

”I väntan på Godot” av Samuel Beckett

Evigt aktuell modern klassiker, full av galghumor och slapsticks och ändå en hisnande skildring av vår existentiella ensamhet. Premiär 1/10 på Malmö Stadsteater, Intiman.

”La Cage aux Folles” av Harvey Fierstein

Makarna Albin och Georges driver nattklubben La Cage aux Folles, där Albin är primadonnan Zaza. När parets son Georges vill gifta in sig i konservativ familj blir det kris. Glittrig musikal med Richard Carlsohn och Pontus Plaenge. Regi: Mattias Carlsson. Premiär 1/10 på Östgötateatern, Norrköping.

”Varje våg” av Emma Broström med texter av Vilhelm Moberg och Maryam Mirzaei

Vad har jag gett mig in på? undrar utvandrarna på skeppet mot Amerika. Vilhelm Mobergs berättelser vävs samman med texter av människor som är på flykt i dag. Regi: Robert Jelinek. Regionteatern Blekinge Kronoberg. Premiär 1/10 i Hovmantorp.

”Snödrottningen” efter H C Andersens saga

En vinter försvinner Gerdas vän Kaj. Den onda Snödrottningen håller honom fången i riket av is. Gerda ger sig dit för att rädda honom i detta musikaläventyr. Regi: Josefine Andersson. Premiär 1/10 på Borås Stadsteater. Barn/Ung.

”Främling” av Gertrud Larsson

Om Bert Karlsson: från dansbandskung till asylentreprenör... I dag driver han flest privata flyktingboenden i Sverige. Här på väg att starta ett till hamnar han i en nostalgisk musikshow med dansbandet Vikingarna... Regi: Alexander Öberg. Riksteaterpremiär 6/10 på Stadsteatern i Skövde.

”Medea” av Euripides

I Stefan Larssons regi blir det klassiska grekiska dramat en vass skildring av en skilsmässa. Livia Millhage har fått strålande lovord i huvudrollen under spelperioden i Köpenhamn. Sverigepremiär 7/10 på Dramaten.

”Dorian Grays porträtt” av Lucas Svensson efter Oscar Wildes roman

Konstnären Basil målar, djupt förälskad, den unge Dorians porträtt. Denne blir besatt av uppmärksamheten och offrar allt för evig skönhet. Om lyckans pris med Rikard Wolff och Richard Turpin. Regi: Emil Graffman. Premiär 7/10 på Kulturhuset Stadsteatern

”Nattpassage” av och i regi av Astrid Menasanch Tobieson

Ett nattåg genom Europa hamnar mitt i världshistorien. På en öde äng står hundratals människor och väntar... Efter en verklig händelse, om flyktingkrisen och vad som händer när människors världsbild styrs av misstänksamhet. Teatergruppen Stå!Gerillan, i samarbete med Teatro El Barrio i Madrid. Premiär 7/10 på Kulturhuset Stadsteatern, Fri scen.

”Den goda människan i Sezuan” av Bertold Brecht

Gudarna söker en god människa på jorden. De hittar bara en, den fattiga flickan Shen Te. Men det är svårt att vara god i en hård och girig värld... Med Elisabeth Wernesjö i paradrollen och nyskriven musik av regissören Sunil Munshi. Premiär 8/10 på Uppsala Stadsteater.

”Utvandrarna” av Mia Törnqvist efter Vilhelm Mobergs roman

Nu ger de sig iväg igen, Karl Oskar och Kristina från Mobergs klassiker. Vad får de gå igenom, vad väntar dem? Regi Peter Oskarson. Musik: Ale Möller. Premiär 8/10 på VästmanlandsTeater, Västerås.

”Lindy och orkestern”

Gamla divor som Zarah Leander, andalusiska flamencosångerskor från 1960-talet, tidig Disneymusik – allt blandas när Lindy och Orkestern – delar av Chesty Morgan – gästspelar 8/10 på Malmö Stadsteater, Hipp

”Another Nice Mess - Helan & Halvan”

Humor och allvar med stjärnduon Karina Holla och Gunilla Röör. ”Vi är två björnar som dansar på en het platta. Vi vill inte bli bortglömda…” Två beckettska figurer trotsar livsledan. Regi: Kia Berglund. Premiär 10/10 på Teater Giljotin, Stockholm.

Scenkonstfestival

”In Memoriam to identity / Transistor Live” av Jörgen Dahlqvist.

En färd genom slavarnas, förlorarnas och de utstöttas Europa. Regi. Linda Ritzén.

”The End of History II: (Br)exit ghost / Transistor Live”. Koncept: Jörgen Dahlqvist och Fredrik Haller. Medverkande: Rikard Lekander.

”Indy500:seklernas udde / Transistor Sound”. Koncept: Jörgen Dahlqvist och Kent Olofsson .

Biltävlingen Indy 500 i USA är världens största sportevenemang. Med stöd i Marinettis manifest konstateras att vi lever i framtiden där hastighet och konsumtion är sammanlänkade storheter.

”Arrival Cities: Växjö / Transistor Sound”

Arrival Cities är ankomstplatser för migranter, sociala brännpunkter. En föreställning om våldet som väntar vid ankomsten i Växjö eller vilken stad som helst i världen. Koncept, text, video och musik: Jörgen Dahlqvist och Kent Olofsson. Dirigent: Fredrik Malmberg. Musica Vitae. Scenkonstfestivalen ”Transistor 2. Old forms. New formats” pågår 10/10 – 15/11 på Teatr Weimar, Malmö.

”Svenska hijabis” av America Vera-Zavala

Hijab – uttryck för förtryck eller självhävdelse? Fem svenska hijabis förklarar hur de ser på saken. Regi: America Vera-Zavala. Community Teater & Dans. Premiär 14/10 på Dramaten, Lilla Elverket.

”Allt du önskar” av Talajeh Nasiri

Hur ser lycka ut? Vad drömmer vi om? Om att ”skapa vi” och tänka sig en gemensam värld i stället för tävlingssamhället. Regi: Anne Jonsson. Koreografi: Sandra Medina. I samarbete med Bastardproduktion. Premiär 14/10 på Unga Klara, Stockholm. Barn/Ung.

”Katastrofen” av och i regi av Liv Elf Karlén

Du behöver inte oroa dig. Världen kommer att gå under. Vi väljer ekologiskt, sorterar sopor. Men om det är för sent? I samarbete med Teater Lacrimosa. Spelas från 14/10 på Turteatern, Kärrtorp.

”Filifjonkan” av Tove Jansson

Fina Fru Filifjonk fejar, putsar och oroar sig för att en katastrof kan komma. Men när den faktiskt kommer – då blir hon konstigt nog helt lugn. Regi: Ada Berger, Unga Dramatens nya konstnärliga ledare. Premiär 15/10 på Malmö Stadsteater, Studion. Barn/Ung.

”Tala är silver” av Bess Wohl

Sex desperata storstadsmänniskor flyr till en ”tyst yogaretreat”. Väl där krockar deras behov av närhet och bekräftelse med kravet på tystnad. Så många känslor, men inga ord! New Yorkhyllad dramakomedi. Regi: Hugo Hansén. Premiär 19/10 på Playhouse Teater, Stockholm.

”Parasta ennen/Bäst före” av och med Ilmari Saarelainen

Enmansshow om hur fort livet går, med en av Finlands mest älskade skådespelare. Regi: Riku Suokas. Svensktextat gästspel från Tammerfors Arbetarteater. Riksteaterpremiär 19/10 i Hallunda.

”Fri att flyga” av och med Angelika Roberts och Paula Ternström

Om hämnd, äkta närvaro och teater som terapi. Gästspel 20/10 samt utspritt i november, på Teater Tribunalen, Stockholm.

Language fools” i koreografi av Björn Säfsten

En dansföreställning om språk och kommunikation. Hur formas vi av språket och dess innebörd? Premiär 20/10 på Regionteater Blekinge Kronoberg i Växjö.

”Leif – Tack och förlåt” av Lucas Svensson

Gör en klassresa genom det sönderfallande folkhemmet ihop med en som hela tiden reser sig igen. Berättelsen om skådespelaren Leif Andrée är en historia om punk, alkohol, våld, teater, politik och kärlek. Premiär 21/10 på Kulturhuset Stadsteatern.

”Att vara Andreas” av Lina Ekdahl efter Katarina von Bredows bok

Livet är komplicerat. Andreas och Alicia är kompisar på fritiden men i skolan blir hon en helt annan. Regi: Karl Ekdahl. Premiär 21/10 på Teater Halland, Varberg. Barn/Ung

”Presidentskorna” av Werner Schwab

Stina Ekblad, Lena Endre och Ingela Olsson spelar tre städerskor från samhällets botten som i ett enda långt och vindlande samtal klär av varandras livslögner i denna pjäs från 1990. Schwab var punkens dramatiker, menar regissören Staffan Valdemar Holm. Premiär 22/10 på Dramaten.

”Eli & Rio” i regi och koreografi av Ossi Niskala

Klänning eller mustasch? Hur vill vi visa upp oss? Könsroller och identitetsfrågor ur det lilla barnets perspektiv, med rörelser och skratt. Premiär 22/10 på Teater Tre, Stockholm. Barn/Ung.

”Som du. Som dom. Som jag.” av och i regi av Monica Wilderoth

”Alla de andra verkar så besparade och genomtänkta, lugna. Är dom lyckliga?”. Om hur ensamheten växer sig in tills du bara ser allt du inte har. Premiär den 22/10 på Folkteatern i Gävleborg, Gävle.

”People, Places & Things” av Duncan Macmillan

Emma, skådespelare i karriären, tvingas in på rehab efter en överdos. Men kan hon bli nykter när berusning känns som enda sättet att överleva? I samarbete med Kulturföreningen Tåget. Regi: Peter Elmers. Premiär 22/10 på Borås Stadsteater.

”Bravo!” om Edith Piaf

Elisabeth Wernesjös porträtt gjorde succé våren 2013. Nu är föreställningen om Piaf, den lilla sparven och stora stjärnan, tillbaka. Vid pianot Sanna Hodell. Nypremiär 23/10 på Uppsala Stadsteater.

“Mávssaheapmi /Hämnd” av Sven Henriksen

Individer och familjer, vanor och sammanhang, allt sätts på prov när gruvindustrin tränger in i Sápmi. Musik: Roger Ludvigsen. Regi: Rolf Degerlund. Premiär 24/10 på Norrbottensteatern, Luleå.

”Fjällets Siare – Sagan om nåjden Nahkergöörnje”

Årets turnéföreställning på Västanå Teater. Om hur den gamle nåjden Nahkergöörnje vandrar mot Sameh för att lära ut jojken, trumman och ursprungsorden till solens söner (sameh). 26/10 på Kulturhuset Stadsteatern, Fri scen.

”Ivanov” av Anton Tjechov

Om en världsförbättrare i utkanten av Europa vars många projekt bara går åt skogen. Ingår: dödssjuk fru, söt tjej på granngården, rättskaffens läkare med flera. Samt sprit, fyrverkerier och en revolver. Regi: Alexander Mørk-Eidem. Premiär 27/10 på Dramaten.

”Höstsonaten” av Ingmar Bergman

Mor och dotter har inte träffats på sju år. Nu ska mamman, den berömda pianisten, besöka Eva i prästgården. Men det kärleksfulla återseendet blir en rasande uppgörelse. Regi: Lydia Bunk. Premiär 28/10 på Göteborgs Stadsteater.

”En fröjdefull jul” av Alan Ayckbourn

Nio familjemedlemmar firar jul ihop. Förväntningar och tvångsmässiga traditioner bäddar för katastrof. Ayckbourns satir är på väg att bli en klassiker. Premiär 29/10 på Norrbottensteatern, Luleå.

November.

”20 november” av Lars Norén

Innan skolmassakern den 20 november 2006 skrev förövaren Sebastian på nätet om sitt liv, åratal av skolmobbning. Pjäsen som är byggd på de texterna hade Sverigepremiär i Uppsala i september. På Dramaten 3/11.

”Vox Humana – Budgivning pågår” av och i regi av Andreas Boonstra

1947 köper ett par lägenhet i Gubbängen. Centralvärme, varmvatten. Insats: 2000 kr. 2016 köper Josef och Lovisa samma ”funkispärla m originaldetaljer”. Budet: 3,5 miljoner. Möt paren och de olika tiderna. Premiär 4/11 på moment:teater, Gubbängen.

”Misantropen” av Molière

Författaren Alceste har tappat tron på mänskligheten som är ytlig och förljugen. Moliéres tragikomedi från 1666 driver med den sociala konkurrensen, här i form av vår tids jakt på Facebook-likes och klick. Regi: Michaela Granit. Premiär 4/11 på Östgötateatern i Linköping

”Britney” av och i regi av Py Huss-Wallin

“She taught us all how to be fearless.” /Lady Gaga. En pjäs om Britney Spears. Premiär 5/11 (officiellt utnämnd till ”Britney Day”) på Turteatern, Stockholm.

”Rannsakningen” av Peter Weiss

På de anklagades bänk: läkare, lägervakter och administratörer som deltog i utrotningen i Auschwitz. Vi hör vittnena, överlevarna och försvaret. Om samhället beordrar våldet, vad är då individens ansvar? Regi: Nadja Weiss. I samarbete med Dramaten. Premiär 8/11 på Orionteatern, Stockholm.

”Kanske Frankenstein” av och med Jens Nilsson

Dr Frankenstein och hans monster har fängslat oss i snart 200 år, som bok och film. Nu som enmansteater med Jens Nilsson, improvisatör och komiker. Nypremiär 8/11 på Norrbottensteatern, Luleå.

”Measured Moments” av Sandra Medina

Humoristisk dansmonolog om kroppsspråk och sociala koder. Hur mycket styr kön, klass och färg? Nypremiär 9/11, Bastardproduktion på Kulturhuset Stadsteatern, Trappan i Vällingby.

”Svanevit” av och i regi av Nils Peder Holm efter Strindbergs sagospel

Två frisläppta skådespelare i balettkjol, om den instängda flickan och behovet av att kontrollera henne. Av regissören till den halsbrytande ”Livet och Döden – en bruksanvisning”. Gästspel 9/11 på Helsingborgs Stadsteater.

”Minnesstund” av Alejandro Leiva Wenger

Sackarias har dött. Hans mamma ber Jon, Sackarias tonårsvän, att delta i en minnesstund. Men Jon minns inte Sackarias. Komedi möter thriller i Frida Röhls regi. Nypremiär 10/11 på Kulturhuset Stadsteatern

”Föremålet för min kärlek” av Martina Montelius

Montelius regisserar parhästen Kalle Westerdahl i nyskriven monolog om överbegåvade Einar som förälskar sig i en – brevlåda. En pjäs om äkta kärlek, objektumsexuella umbäranden och manliga känslostormar.

Premiär 11/11 på Brunnsgatan Fyra

”Hela familjen” av Anna Vnuk

Leias hemliga kärlek kommer att dumpa henne. Två gånger. Men det vet hon inte än. Hennes bästa råd är: om du har problem, prata inte med någon vuxen. Premiär 11/11 på Kulturhuset Stadsteatern, Skärholmen. Barn/Ung.

”Europas kniv” av och i regi av Björn Runge

Korsör 1948: Den judiske litteraturprofessorn Milton Hindus söker upp den franske författaren Louis-Ferdinand Céline som lever i exil, hotad till livet för sitt medlöperi med nazisterna. Starkt möte, också mellan film och teater. Premiär 11/11 på Göteborgs Stadsteater.

”Ovanför Underlandet” av och i regi av Daniel Adolfsson

Alice har fått ett eget rum – viktigt! Det vill hon inte dela när någon annan behöver vila där. Hennes båda pappor berättar då om ett land där små flickor slåss mot verkliga orättvisor... Musikteater inspirerad av Lewis Carrolls klassiker. Premiär 11/11 på Helsingborgs Stadsteater. Barn/Ung

”Spelman på taket” av Joseph Stein, Jerry Bock, Sheldon Harnick

I det förrevolutionära Ryssland med dess förföljelse av judar utspelar sig ett familjedrama i den lilla byn Anatevka. Tevjes döttrar lyder inte pappa utan vill gifta sig av kärlek. Tevje tvingas välja: traditionen eller kärleken. Teaterns största musikalsatsning någonsin. Regi: Ronny Danielsson. Premiär 12/11 på Uppsala Stadsteater.

”Nina - a story about me and Nina Simone” av och med Josette Bushell-Mingo

En dubbelexponering av två kvinnors kamp, hopp, drömmar och framgång. Med prisade Josette Bushell-Mingo och tre musiker. Regi: Dritëro Kasapi. I samarbete med Unity Theatre i Storbritannien. Riksteaterpremiär 15/11 i Vilhelmina.

 

”Romeo och Julia” av William Shakespeare

De är unga och blixtförälskade, sugs förhäxat mot varandra. Eller är det omgivningens motstånd som triggar dem? I år är det 400 år sedan Shakespeare dog. Här är hans odödliga kärleksdrama i nutida dräkt. Regi: Linus Tunström. Premiär 18/11 på Kulturhuset Stadsteatern

”Marie Antoinette”av och i regi av Jens Ohlin

Vad tänkte Marie Antoinette när de högg av hennes huvud? På sitt majestätiska frosseri? Bödeln som i demokratins namn lät tusen huvuden falla, vad snurrade i hans eget? Tänk om demokratin bara är en fluga? Och har vi alla kanske lite av Marie Antoinette i oss? Premiär 19/11 på Folkteatern, Göteborg.

”En julsaga” av Charles Dickens

Den snåle Ebenezer Scrooge varnas vid jultid av sin sedan länge döde kompanjon: Ändra ditt liv, eller plågas i evighet! Julnatten förändrar honom, han blir snäll och givmild. Med nyskriven musik, spökerier och ett myllrande folkliv. Premiär 19/11 på Västerbottensteatern, Skellefteå.

”Berit och Bengt” av och med Linda Wincent och Gustav Ekman-Mellbin

Vid ett hav, på sin altan sitter Bengt. I en stad i sin tvåa sitter Berit. Två skådespelare och deras två roller försöker förstå vad det innebär att närma sig livets slut. En teaterlek med döden. Premiär 22/11 på Norrbottensteatern, Luleå

”Stjärnornas tröst”, tillägnad Karin Boye

Till minne av Karin Boye 75 år efter hennes död. Ett allkonstverk av livemusik, skådespeleri, ljus, och sång av Daniel Lemma. Regi: Olof Runsten. Premiär 26/11 på Göteborgs Stadsteater

”Karl-Bertil Jonssons julafton” av Tage Danielsson

”Jag tog undan paketet och gav det till en fattig, sa Karl-Bertil. Far ryckte till och slet blicken från tv-rutan. Vad sa du att du gjorde sa du?”. Tage Danielssons älskade julsaga i ny tolkning. Regi: Sara Cronberg. Premiär 26/11 på Malmö Stadsteater, Hipp

”Cabaret” av Masteroff, Ebb och Kander, efter Christopher Isherwoods bok

På Kit Kat Klub i 1930-talets Berlin möter den amerikanske författaren Cliff klubbens stjärna Sally Bowles. De blir ett par, omhuldade av klubbens karismatiske konferencier. Utanför marscherar nazisterna... Regi: Ragna Wei. Kapellmästare: Chris Lancaster. Premiär 26/11 på Borås Stadsteater.

December.

”Nattorienterarna” av Kristina Lugn

Livet är ett katastrofområde. Bricken och Vera är nattorienterare i detta lugnska universum där de letar sig fram bäst de kan. Med Yvonne Lombard och Meta Velander. Regi: Eva Dahlman. Premiär 3/11 på Kulturhuset Stadsteatern.

”Inte hela världen?” av Jean-Luc Lagarce

Luis, en författare i fyrtioårsåldern, är döende och ska berätta det för familjen som han inte har sett på åratal. Men först måste de lära känna varandra på nytt. Filmversionen vann grand prix i Cannes 2016. Regi: Anja Suša. Sverigepremiär 3/12 på Uppsala Stadsteater.

”På gränsen” av Anna Petterson

Fyra kvinnor fixar fram en cocktail av finkulturella och farsartade förnumstigheter, ordlösa oneliners, satir, videoprojektioner, musik och glitter. I samarbete med Helsingborgs Stadsteater. Premiär 3/12 på Malmö Stadsteater.

”Stormen” av William Shakespeare

Ett skepp förliser. Besättningen hamnar på en mystisk ö, utspridda och utan att veta hur det gick för de andra. Självrannsakan följer, men också magi. Trollkarlen Prospero har en plan med alltihop. Regi: Michael Cocke. Premiär 3 december på Örebro Länsteater.

”Kafkafragment”

Hovsångerskan Elin Rombo och violinisten Anders Kjellberg Nilsson framför kompositören György Kurtágs fascinerande Kafkafragment, med texter ur Kafkas brev och dagböcker. Regi: Lizzie Oved Scheja. Dramaten& i samarbete med Judisk Kultur i Sverige. Ges den 6/12 på Dramaten.

”Jag tror på dig Anita” av Paula Stenström Öhman

Om ingen tror på dig? Om ingen vågar fråga? Vardagsthriller om offer, förövare och tystade vittnen. Författaren fick Svenska Ibsenpriset 2016 för sina brännande samhällspjäser på dokumentär grund. Premiär 9/12 på Kulturhuset Stadsteatern.

”Var god dröj” av John Chapman

Karin Bellman är intagen för sin alzheimer, fast det har hon glömt. När hon flyttas från avdelning Fröding till Ferlin börjar förväxlingarna. Maken, doktor i teologi, blir tagen för läkare på det underbemannade sjukhuset. Regi: Adde Malmberg. Premiär 9/12 på Göteborgs Stadsteater.

”Farmor och Vår Herre” av Ulf Stark efter Hjalmar Bergmans roman

Farmor är envåldshärskare på familjens stora släktgård. Hon vill sälja huset och samlar på sin 75-årsdag barnen för att meddela detta. Har hon mist förståndet? Som Farmor: Eva Rydberg. Regi: Christian Tomner. Premiär 9/12 på Helsingborgs Stadsteater.

”Höstsonaten” av Ingmar Bergman

”Moderns skador ska ärvas av dottern, moderns missräkningar ska dottern sona, moderns olycka ska bli dotterns olycka.” Nytolkning med Grynet Molvig och Paula Ternström. Gästspel 11/12 på Teater Tribunalen.

”Mio min Mio” av Astrid Lindgren

Föräldralöse Bo Vilhelm Olsson får ett gyllene äpple av tant Lundin i fruktaffären och plötsligt är han prins Mio, som bor med sin Fader konungen i Landet i fjärran. Men i sin svarta borg ruvar riddar Kato. Regi: Sofia Jupither. Premiär 17/12 på Kulturhuset Stadsteatern. Barn/Ung.

”Sommarregler” av Mats Kjelbye, Rasmus Lindberg med flera efter Shaun Tans bok

Lämna aldrig en röd strumpa på klädstrecket. Ingen vet hur arg den röda jättekaninen kan bli. Koreografi: Camilla Eklöf. Premiär 27/12 på Folkteatern, Göteborg. Barn/Ung.

Opera.

”Satyagraha” av Philip Glass i regi av Tilde Björfors i samarbete med på Cirkus Cirkör på Folkoperan.

Premiär 14 september

Glass uppföljare till sin revolutionerande minimalistiska ”Einstein on the beach” som handlar om civil olydnad och Mahatma Gandhis tidiga liv i Sydafrika.

”Idomeneo” av W. A. Mozart i regi av Graham Vick på Göteborgsoperan.

Premiär: 24 september

En blodig och grym mytologisk historia om kungen av Kreta och dennes kamp mot obevekliga gudar, våldsamma naturfenomen och sitt eget inre.

”Nixon in China” av John Adams i regi av Michael Cavanagh på Kungliga Operan.

Premiär 1 oktober

Handlar om mötet i Beijing 1972 mellan Richard Nixon och Mao Zedong då en amerikansk president för första gången besökte det kommunistiska Kina.

”Staden Mahagonnys uppgång och fall” av Kurt Weill och Bertolt Brecht i regi av Carina Reich och Bogdan Szyber på Norrlandsoperan.

Premiär: 6 oktober

En mästerlig satirisk allegori över ett samhälle där de konsumistiska drifterna får fritt spelrum och förvandlar medborgarna till clowner på crack.

”Stilla min eld” av Fredrik Högberg och Nicolai Dunger, Kerstin Gezelius och Alexander Onofri i regi av Kristofer Steen på Piteå Kammaropera. Premiär 15 oktober

Urpremiär på ett familjedrama som skildrar ett storslaget sätt att försöka trotsa det oundvikliga. Inspirerat av händelserna kring Eva Rausings död i London 2012.

”Short Stories: Opera x 3” av Roger Assar Johansson, Tebogo Monnakgotla och Johan Ullén i regi av Mårten Forslund på Kungliga Operans Rotunda.

Premiär: 19 oktober

Ett nytt projekt på Kungliga Operan som presenterar tre nyskrivna kortoperor som bygger på verkliga händelser fritt omdiktade till operascenen.

”Snödrottningen” av Benjamin Staern och Anelia Kadieva Jonsson i regi av Elisabeth Linton på Malmö opera.

Premiär 17 december

Urpremiär på en familjeopera som är baserad på H. C. Andersens klassiska saga om en ung hjältinna som räddar sin bästa vän ur ondskans klor.

Dans/scenkonst.

”New Narratives”. Koreografi av Georgia Vardarou

En utforskning av människans instinktiva drift att skapa berättelser av allt.

Premiär 30/9 på MDT, Stockholm

”Distinktion”. Koreografier av August Bournonville samt Sharon Eyal & Gai Behar

Dubbelföreställning med både klassisk och samtida udd. Dels en koreografisk rekonstruktion av August Bournonvilles vaudevillebalett ”Pontemolle” från 1800-talets mitt, dels nypremiär för den hajpade israeliska duon Eyal/Behars ”Bill” (på Operan 2014).

Premiär 21/10 på Kungliga Operan, Stockholm

”Icon”. Koreografier av Sidi Larbi Cherkaoui och Alan Lucien Øyen. Göteborgsoperans danskompani

Två av Europas främsta, mest originella och distinkta koreografer/regissörer försöker fånga människans märkvärdiga behov av att ständigt skapa – och sedan störta – ikoner.

Premiär 21/10 på Göteborgsoperan

”Badke”. Koreografi Koen Augustinjen, Rosalba Torres Guerrero & Hildegard De Vuyst. KVS/ Les Ballets C de la B

Tio palestinska dansare möter tre koreografer från Les Ballets C de la B. En arabisk dansfest med rötter i folkdansens dabke, men samplad med hiphop, akrobatik, capoiera och manlig magdans.

Premiär 4/11 på Dansens hus, Stockholm. (Sedan vidare på Sverigeturné med Dansnät, bl a 8/11 i Malmö, 19/11 i Göteborg, 19/11 i Umeå)

”Three”. Koreografi Ohad Naharin. Batsheva Dance Company

Världens kanske främsta, mest kreativt originella koreograf återvänder till Dansens hus efter tio år med sitt kompani Batsheva. Nu med det livs-och lustbejakande ”Tre”, ett tredelat verk från 2005.

Premiär 15/11 på Dansens hus, Stockholm. (Batsheva dansar även Naharins senaste/sista verk ”Last Work” (från 2015), 19/11 i Jönköping samt 22/11 i Växjö)

”Dance is Ancient”. Koreografi Fréderic Gies

En tio (!) timmar lång föreställning som föregås av evenemang med fokus på experimentell dans och techno. Premiär 15/11 på Weld (spelas på diverse platser i Stockholm och Göteborg tom 19/12)

”Protagonist”. Koreografi Jefta van Dinthers.

Cullbergbaletten

Sveriges mest begåvade yngre koreograf i nytt verk (urpremiär i Amsterdam i juli) där samtliga av Cullbergbalettens 14 dansare får spela huvudrollen. Som få andra förenar van Dinthers samtidens konceptuella trend med en fundamental tro på rörelsens primat. Premiär 23/11 på Dansens hus. Stockholm.

Cirkus.

”Limits”. Cirkus Cirkör

När Europas stänger sina gränser öppnar Cirkus Cirkör dörrar och tak för ett medmänskligare sätt omfamna flyktingar och verklighetens tragedier. Ett angeläget politisk statement, samtidigt en rolig, medryckande, hoppingivande föreställning som gjorde succé vid urpremiären i mars i Västerås. Regi Tilde Björfors. Stockholmspremiär 1/12 på Dansens hus

Privatteatrar.

”Bullets over Broadway” av Woody Allen

Invecklad gangsterhumor med Per Svensson, Shima Niavarani, Johan Rabaeus, Johan Rheborg, Helen Sjöholm, med flera. Regi: Emma (”En Man som heter Ove”) Bucht. Premiär 10/9 på Göta Lejon, Stockholm.

”30 år tillsammans” av och med Jonas Gardell

Det är över 30 år sen Jonas Gardell gav ut sin första roman. 30 år sen han gjorde sin första show. 30 år sen han blev ihop med Mark. Roligt och tänkvärt, om hans väg från att ha varit ett UFO i Mellanmjölkens land till att bli folkkär artist och kulturpersonlighet. Nypremiär 15/9 på Rival, Stockholm.

”Den ofrivilliga divan” av och med Petra Mede

Petra Mede – komikersuccé på galor, festivaler och i tv. Vem är hon bakom Gaultierklänningarna och de ironiska skämten? Det blir grubblerier, bryderier, ironier och lite sång men allra mest medeskt träffsäker humor. Premiär 16/9 på Maximteatern, Stockholm.

”Oscarsrevyn”

Oscarsteatern 110-årsjubilerar med en stjärngnistrande revy. Robert Gustafsson, Sanna Nielsen, Dan Ekborg, Vanna Rosenberg, Rachel Mohlin och Kim Sulocki. Huvudförfattare: Calle Norlén. Regi: Edward af Sillén. Premiär 22/9 på Oscarsteatern, Stockkholm.

”#Revyn 2,0”

Revytraditionen är stark på Lisebergsteatern där storheter som Sten-Åke Cederhök, Hagge Geigert och Tomas von Brömssen har spelat. 2014 intog ett nytt starkt gäng scenen med ”#Revyn”. Nu kommer uppföljaren: ”#Revyn 2.0” med Annika Andersson, Claes Månsson och Ola Forssmed. Premiär 22/9 på Lisebergsteatern, Göteborg.

”Sveriges Historia - den nakna sanningen” av och med Özz Nujen och Måns Möller

Vännerna Nujen och Möller tror och tycker olika på ett underhållande vis om avgörande och inte så avgörande händelser i Sveriges historia. Nypremiär 22/9 på Cirkus i Stockholm.

”Körberg & Dalle på Intiman”

Eftertänksamt, knäppt och mycket musik när bästa vännerna Tommy Körberg och Peter Dalle jobbar ihop för första gången sedan 1989. Tommy Körberg framför favoritlåtar, egna och andras och Peter Dalle skriver manus. Bägge står på scen. Premiär den 24/9 på Intiman i Stockholm.

”Macbeth” av William Shakespeare

Tre häxor intalar adelsmannen Macbeth att han kommer att bli kung över Skottland. Så när kung Duncan gästar Macbeth och hans hustru mördar de honom och lägger skulden på kungens egna tjänare. Med Mikael Persbrant och Marie Richardson. Regi: Stefan Larsson. Premiär 19/10 på Maximteatern.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.