Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Scen

Dramaten tvingas stänga

Dramaten står inför ett stambyte.
Dramaten står inför ett stambyte. Foto: Lotta Härdelin

Dramaten kommer att stängas under en längre period. Den gamla byggnaden behöver en omfattande renovering, men har också problem med en råttinvasion.

Dramatens stammar behöver renoveras. Under den senaste tiden har Statens fastighetsverk, som äger och förvaltar byggnaden som byggdes 1908, genomfört renoveringar av teaterns elinstallationer. Nu börjar ett större stambyte bli akut.

– Stammarnas livslängd är snart slut, vilket innebär att vi på förvaltningen planerar att inom ett par år genomföra ett stambyte, säger Åsa Albihn, ansvarig för byggnaden hos Statens fastighetsverk.

Under de senaste åren har flera av stammarna infodrats – vilket innebär att man sätter in nytt material på de ställen där det finns problem i stället för att byta ut hela rören. Men denna åtgärd kan bara göras en gång, sedan behöver röret bytas ut helt.

– Vi tror inte att det är någon risk för rören i dagsläget – men inom fem till tio år måste stammarna bytas, säger Åsa Albihn.

Enligt vad DN erfar är 2019 ett alternativ som diskuteras. 2018 skulle det vara olyckligt att stänga huset, bland annat eftersom Ingmar Bergmans hundraårsjubileum ska firas. Renoveringen kan ta sju månader att genomföra. Mimmi Fristorp, pressansvarig på Dramaten, bekräftar att ett stambyte finns planerat, men exakt när det kommer att ske är inte klart ännu.

–  Som jag ser det kommer detta ske inom en tioårsperiod, och det kan bli tidigare – men någon exakt tidsplan har jag inte.

Enligt henne är det inte bara stammarna som behöver bytas i den åldrande fastigheten. Det finns även flera åtgärder som behöver göras under restaureringen.

– Vi har bland annat en tågvind över stora scenen som börjar bli för gammal och som inte har bytts ut.

Finns det en säkerhetsrisk i nuläget?

– Nej, det är bara att den är gammal. Vi skulle aldrig vänta så länge att vi hamnade i ett akut läge, men det behöver definitivt göras. Det är inte så konstigt att saker behöver göras om i ett så gammalt hus.

Under stambytet kommer delar av eller hela Dramaten sannolikt att behöva stängas. Enligt Åsa Albihn på Statens fastighetsverk behöver därför tidsplanen planeras i samarbete med Dramaten.

– Vi pratar just nu med Dramaten om hur man gör det här på bästa sätt eftersom det också säkert kommer att påverka deras repertoar.

Mimmi Fristorp säger att några av Dramatens scener kan komma att stänga under renoveringen, men betonar att det finns scener som inte alls kommer att beröras av arbetet.

– Vi kommer inte att behöva stänga alla våra scener. Vi har scener som ligger i andra fastigheter än det stora huset vid Nybroplan och som inte alls påverkas, som Elverket och Lilla Scenen. Men det kan bli så att vi håller delvis stängt.

Men en möjlig stängning kommer inte att göra att föreställningarna ställs in under den period som restaureringen görs:

– Vi kommer definitivt att spela teater oavsett. Men det här gör att vi får titta på fler ställen där vi kan spela, på ett sätt öppnar restaureringen också upp möjligheter. Under sommaren 2014 när Stora scenen stängde för mindre renoveringar spelade vi till exempel i Riddarholmskyrkan.

Finns det några specifika ställen som diskuterats?

– Jag vet att det börjat tittas på olika alternativ – men något konkret känner jag inte till, säger Mimmi Fristorp.

Dramaten har på senare tid också haft problem med råttor i byggnaden, bland annat i biljettkassan och Målarsalen.

Enligt Åsa Albihn har man märkt av ett ökat antal råttor i anslutning till flera av sina äldre fastigheter i innerstaden.

Hon säger att detta kan bero bland annat på sprängningarna runt Östermalmstorg, inför byggandet av den temporära Östermalmshallen.

– Vi märker att sprängningarna har ändrat råttornas rörelse i området, de tar sin tillflykt till andra byggnader. Men oftast lyckas vi arbeta preventivt innan de kommer in i fastigheten, säger hon.

Mimmi Fristorp säger att råttor finns runt om i Stockholms innerstad, och även i anslutning till Dramaten.

– Jag tror inte att det är en hemlighet för någon att det finns råttor i Stockholm city. Men Statens fastighetsverk arbetar med skadedjurssanering. Vi har absolut ingen anledning att stänga lokalerna på grund av råttor, säger Mimmi Fristorp.

Läs mer: ”Renoveringen en chans för nationalscenen att förtrolla förorterna”

Dramaten:

Byggnaden vid Nybroplan invigdes den 18 februari 1908 med Strindbergs ”Mäster Olof”.

Fredrik Liljekvist var arkitekten som låg bakom ritningarna till huset. 1944 öppnade Lilla scenen i före detta biografen Sibyllan.

Ombyggnationer och påbyggnader har gjorts sedan 1950-talet. 2008 renoverades byggnadens entré inför 100-årsjubileet.

Källa: Statens fastighetsverk

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.