Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Scen

Filadelfiakyrkan blir ny konserthall

"Filadelfiakyrkan har en fantastisk atmosfär", säger Harry Byrne som ska arrangera konserter i lokalen.
"Filadelfiakyrkan har en fantastisk atmosfär", säger Harry Byrne som ska arrangera konserter i lokalen. Foto: Roger Turesson
Filadelfiakyrkan blir Stockholms nya konsertscen. Harry Byrne och Kulturbolaget East har skrivit ett avtal med kyrkan om att ordna teaterföreställningar och konserter i lokalen för över två tusen åskådare.

Harry Byrne har ordnat konserter och klubbar i Stockholm i över trettio år, och arbetar just nu bland annat med Münchenbryggeriet och Göta källare. Med start i höst kommer han och Kulturbolaget East regelbundet att boka och arrangera konserter i Filadelfiakyrkan.

– Det här är den viktigaste lokalen som jag har jobbat med. Det har talats om att bygga en nationell konserthall i tjugofem år utan att något har hänt, men faktum är att kyrkan redan är en sådan konsert­hall som ingen har lagt märke till.

Det faktum att kyrkan rymmer en sittande publik på 2.200 personer gör den till en unik lokal, enligt Harry Byrne.

– Två tusen är ett magiskt nummer. Det finns fantastiska akter som turnerar runt Europa som aldrig kommer hit, därför att de behöver en stor sittande publik för att täcka sina kostnader. I Stockholm finns bara Cirkus, som ständigt är uppbokat med musikaler.

Den 8 september drar satsningen i gång med stjärnorna från den ryska Bolsjojbaletten som framför den romantiska baletten ”Giselle” en kväll och därefter två föreställningar av ”Svansjön”. Skådespelaren Kevin Costner är också bokad med sin show ”An evening with Kevin Costner”. Evenemangen i Filadelfiakyrkan ska ha stor bredd, berättar Harry Byrne.

– Vi kommer att ha alltifrån klassiskt till rockkonserter och familjeunderhållning.

Har ni några restriktioner från kyrkan?

– På trettio år har jag aldrig arrangerat en konsert som har varit stötande för någon, och det kommer jag inte att göra här heller. Jag skulle inte boka Wu Tang Clan till kyrkan, med tanke på språket de använder, men de skulle å andra sidan göra sig bra på Münchenbryggeriet. Folk är snabba med att säga ”åh, de kommer att censurera konserterna”, men det handlar inte alls om censur. Man måste vara känslig i samarbetet med alla lokaler, och extra känslig i en kyrka där det finns en församling med 7.500 personer som har en stark tro.

Harry Byrne har tidigare hyrt Filadelfiakyrkan för enstaka evenemang, men nu permanentas samarbetet, och kulturbolaget East där Byrne är delägare kommer att sköta bokningarna i samråd med kyrkan. Niklas Piensoho är pastor och föreståndare i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, och han är glad för överenskommelsen.

– Vi tycker att det är väldigt positivt att få ge utrymme för goda kulturella evenemang, och vi har haft ett gott samarbete med Harry Byrne tidigare.

Vilka evenemang är okej att ha i kyrkan, och vilka är det inte?

– Det är inget man kan ge ett enkelt svar på, utan det får tas från fall till fall. Det mesta är nog relativt okontroversiellt, musik och kultur är i en mening andliga värden. Sedan finns det områden där vi inte vill vara med, exempelvis när artister är uppenbart kristendomsfientliga eller har sådana texter. Men då tvivlar jag på att de själva vill uppträda i en kyrka, säger Niklas Piensoho.

Kyrkan håller just nu på att renoveras, och det byggs bland annat en större scen som ska vara mer funktionell och rymma större konserter och uppsättningar. Harry Byrne är förtjust i rummet som konsertlokal.

– Det har en fantastisk atmosfär och är intimt samtidigt som det rymmer väldigt mycket folk.

Vilka konkurrerar ni med?

– I det långa loppet kan vi konkurrera med den statligt sponsrade kulturen. Vi kommer bland annat att ta hit internationella teater­föreställningar för gästspel. Men det ligger lite i framtiden, vi måste lära oss gå innan vi kan springa.

Veteran i Stockholms konsertliv

Harry Byrne flyttade till Stockholm från Irland 1978 och har sedan dess varit drivande i Stockholms konsertliv.

Han grundade klubbarna Melody och Gino, och har bland annat jobbat med Berns.

Byrne är delägare i Kulturbolaget East, som är en filial till Kulturbolaget i Malmö. KB driver också Kultur­bolaget West i Göteborg.

Byrne arrangerar konserter i lokalerna Göta källare och Münchenbryggeriet, och nu har han och KB East också skrivit avtal med Filadelfiakyrkan där
han beräknar ordna omkring 50 evenemangskvällar om året.

Premiären blir den 8 september då delar av Bolsjojbaletten framför ”Giselle”. Den 9 och 10 september spelar de ”Svansjön”. Även Kevin Costners underhållningsshow är bokad. Biljetterna till evenemangen släpps på onsdag om en vecka.

Europas största frikyrkobyggnad

Kyrkan tillhör pingstförsamlingen.

Filadelfia och ligger på Rörstrandsgatan i Stockholm. Kyrkan ritades av Birger Jonson och byggdes 1930 på Rörstrands porslinsfabriks gamla område. Kyrkan är ihopbyggd med Rörstrands slott som ligger intill.

Kyrkan rymmer 2.200 personer och är Europas största frikyrkobyggnad.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.