Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Scen

”Jag vill satsa på den unga publiken”

Malin Axelsson har varit ledare för Ung scen/öst. Nu ska hon leda Radioteatern.
Malin Axelsson har varit ledare för Ung scen/öst. Nu ska hon leda Radioteatern. Foto: Meli Petersson Ellafi

Sveriges mest tillgängliga teater får en ny konstnärlig ledare. Det blir regissören, ­dramaturgen och den Augustnominerade ­författaren Malin Axelsson tar över Radio­teatern nästa år.

Malin Axelsson har de senaste sex åren varit ledare för teaterverksamheten Ung scen/öst, som nyligen väckte starka reaktioner med pjäsen ”Marken brinner”. Pjäsen slutade spelas av arbetsmiljöskäl sedan ensemblen utsatts för hotfulla reaktioner från skolelever och har väckt rikstäckande debatt.

Malin Axelsson kommer att ta med sig erfarenhet från den händelsen och tror att hon kan använda lärdomen.

– Det är helt klart att ämnet som pjäsen lyfter, rasism, är svårt att prata om i dag. Det krävs ett ordentligt arbete när man ska behandla ämnet – eftersom det är så brännande i dag.

Malin Axelsson tillträder inte som ledare för Radioteatern förrän i mars nästa år, men har redan börjat fundera på vad hon ska göra.

Det är klart att jag vill förändra radioteatern och jag hoppas kunna göra det. Men hur det ska göras ska vara ett samtal mellan alla på teatern, säger Malin Axelsson.

– Det jag har med mig är ett stort intresse för text. Jag är dramatiker och prosaförfattare. Det vore kul att undersöka vad text kan vara i radioteaterform, fortsätter hon.

Samarbeten både inom Sveriges Radio och utåt är något Malin Axelsson drömmer om i sin nya roll.

– Det är jag nyfiken på och hoppas på. Men allt bygger naturligtvis på ett samtal och en process som vi får ha tillsammans.

De många årens erfarenhet av teater för unga tror Malin Axelsson kan vara en fördel också för Radioteatern.

– Jag har med mig en massa kunskap om och ett engagemang för den unga publiken, det tror jag är länken till utveckling. Jag hoppas kunna satsa på den publiken och deras mobiler och datorer, skrattar hon.

Men Radioteaterns blivande ledare tror inte att det blir några problem att också nå vuxna lyssnare.

– Nej, absolut inte! Det ser jag mycket fram emot. Den publikutmaningen är så häftig och intressant att ta sig an.

Förutom att vara regissör, dramatiker och dramaturg är Malin Axelsson även författare.

Hennes bok ”Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn” var i år nominerad till Augustpriset i kategorin årets svenska barn- ungdomsbok.

Augustnominerad.

Malin Axelsson är född den 1 augusti 1975.

Konstnärligledare för Ung scen/öst sedan 2009 och arbetade i flera år som dramatiker på Riksteatern efter sin examen från Dramatiska institutet 2002.

Tilldelades 2008 Henning Mankell-stependiet och är i år nominerad till Augustpriset för sin barnbok ”Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.