Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 09:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/scen/manga-stottade-orebroteater/

Scen

Många stöttade örebroteater

Örebro länsteater.
Örebro länsteater. Foto: David Castor.

Det som började som protestgrupper på Facebook blev på lördagen en verklig manifestation mot de planerade nedskärningarna på Örebro länsteater. Enligt SVT Örebro var många örebroare på plats på Teaterplan för att stötta ”sin” teater och protestera mot förslaget.

Rätta artikel

”Vi är övertygade om att det går att hitta andra lösningar för att täcka den miljon i underskott, som nedskärningarna hänvisas till, än att slå sönder en framgångsrik teaterensemble”, skriver arrangörerna i sin inbjudan till manifestationen.

I början av oktober varslade teatern fyra anställda om uppsägning. Orsaken är teaterns ekonomiska situation och varslet berör främst skådespelare. För SVT beskrev teaterns vd Petra Weckström då personalens reaktion på beskedet:

– En otrolig sorg och frustration. Det är svårt att använda ord. Det här är människor som jobbat hårt och länge för att vi ska vara en angelägen kulturinstitution i länet, sade hon.

Bland de som talade under manifestationen fanns initiativtagaren och regissören och Rebecka Cardoso samt Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon.

– Jag kämpar förstås för att mina medlemmar ska få behålla sina jobb. Men jag har engagerat mig extra för den här teatern för jag ser att det här blir en förlust för regionen, säger han till Nerikes Allehanda.