Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Scen

Nûjen skänker överskott till Röda Korset

Röda Korsets kommunikationschef Morgan Olofsson tar emot Özz Nûjens gåva.
Röda Korsets kommunikationschef Morgan Olofsson tar emot Özz Nûjens gåva. Foto: Janerik Henriksson

Özz Nûjens succéföreställning i Almedalen gav ett överskott på drygt 25.000 kronor.

Pengarna skänkte han på fredagen till Röda Korset som ett tack för all hjälp organisationen ger flyktingar runt om i världen.

Slagfärdig, lite småilsk och tuff. Det är så man är van vid att se Özz Nûjen. I tisdags utmanade han Jimmie Åkesson genom att lägga sin föreställning "Statsminister Özz Nûjen" precis samtidigt som partiledartalet. Åkesson lockade omkring 2 600 åhörare, Nûjen uppskattningsvis 6.000.

På fredagen var stämningen en helt annan, när en påtagligt rörd Özz Nûjen lämnade över sin check på 25.000 kronor till Röda Korset.

– Jag var själv åtta år när jag kom hit. Det är svårt att vara flyktingpojke, man är bara ett barn som råkat födas på fel plats. Jag vill tacka Röda Korset för att de hjälpte vår familj att återförenas och komma hit, sade han till TT.

I Röda Korsets tält står lådorna med matpaket staplade på varandra. Nûjens pengagåva räcker rent konkret till 65 matpaket som kan mätta 320 människor i en månad.

Vad tror du att det beror på att det kom såpass många fler till din föreställning än till Jimmie Åkessons tal?

– Det är väldigt många därute som är för ett Sverige där vi inkluderar alla och där vi tillsammans vill göra något bra för våra medmänniskor. Allt fler svenskar väljer att bli medmänniskor i stället för motmänniskor.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.