Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Scen

Nummers chefredaktör säger upp sig

Teatertidningen Nummers framtid är hotad. Chefredaktören Ylva Lagercrantz Spindler säger upp sig och Riksteatern undersöker om tidningen kan leva vidare.

Ylva Lagercrantz Spindler har varit chefredaktör från starten. Under tolv år har hon, med hjälp av sina medarbetare, byggt upp och utvecklat teatertidningen som ambitiösare än någon annan tidning täcker teaterlivet i hela Sverige.

Men förutsättningarna har blivit svårare. Under 2010 tvingades Riksteatern till besparingar eftersom regeringen sänkte det statliga anslaget med 10 miljoner kronor. Nummer förlorade en av endast två fasta redaktörstjänster "vilket gett tuffare villkor såväl innehållsligt som kvalitativt" skriver Ylva Lagercrantz i sin avskedskrönika.

– Hon har gjort ett fantastiskt jobb under många år, ingen skugga faller över henne. Det är otroligt tråkigt att hon slutar, men det är klart att vi också förstår henne, säger Loredana Jelmini, Riksteaterns kommunikationschef.

Enligt henne överväger Riksteatern att göra om Nummer till en digital medlemstidning för Riksteaterns medlemmar. Försäljning eller nedläggning är två andra alternativ. Om Riksteatern i stället skulle välja att åter satsa på tidningen måste pengar tas från någon av teaterns andra verksamheter.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.