Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-26 13:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/scen/peter-joback-fran-broadway-till-turne/

Scen

Peter Jöback från Broadway till turné

Peter Jöback. Foto: Linus Sundahl-Djerf/Scanpix

Efter ett intensivt år fyllt av Broadway–framträdanden är Peter Jöback tillbaka i Sverige. I september släpper han skivan ”I love musicals” innan han beger sig ut på en musikalturné.

Rätta artikel

När Peter Jöback växte upp i Stockholmsförorten Täby på 1970-talet var Fred Astaire hans barnvakt. Typ. Peter satt som klistrad framför tv-skärmen när musikalfilmer visades på helgerna. Nu, 30 år senare, hyllar han genren genom att släppa skivan "I love musicals" och med en Sverigeturné som startar i Örnsköldsvik den 27 september.

– "I love musicals" är som ett AA-möte för musikalälskare och för dem som inte vågar bejaka sin lust till genren. När folk är på lyran vågar de ibland erkänna saker som att "jag älskar 'Jesus Christ superstar'", men sällan annars, haha! Så jag ger dem en chans att kliva ur cred-garderoben, säger Peter Jöback.

Trots att musikalveteranen är tillbaka i Sverige sker intervjun över telefon. Jöback är nämligen i rättmätigt behov av semester. Året har hittills innehållit ord som skivinspelning, dotter, Broadway och prinsessbröllop. Att bli pappa och att få spela fantomen i "Fantomen på operan" på Broadway, världens kanske mest eftertraktade musikalroll, toppar listan.

– I en tid när alla vill att allt ska hända på en gång är det kul att drömmar kan gå i uppfyllelse efter man har fyllt 40, säger Peter Jöback.

Vad lärde du dig på Broadway?

– Jag fick träffa massor av artister som jag beundrar. Jag sade innan jag åkte att jag skulle våga vara barnslig och vara ett fan, haha! Det var roligt och jag tror att det var helt rätt inställning.

Den stressiga sommaren kulminerade när Peter Jöback sjöng på prinsessans Madeleines bröllop och på den prestigefulla galan Tony awards i New York – allt inom 48 timmar.

– Jag lovade rätt tidigt att sjunga på bröllopet, sedan fick jag Tony-jobbet. Jag fattar inte att jag pallade, för dagen efter galan började en ny vecka med 8 föreställningar.

Så hur orkade du?

– Jag är väldigt disciplinerad, det är något man lär sig. En kvinnlig Broadway-stjärna sade en gång att "om du ska vara på Broadway så behöver du leva som en nunna", haha.

Det är inte många svenskar som har varit på Broadway. Men om du inte kan ta dig till New York så får Broadway komma till dig, verkar Jöback resonera med turnén "I love musicals". Med sig tar han flera musikalstjärnor, bland annat en av Broadways största: Norm Lewis.

– Att få chansen att på skivan och turnén ta med mig artister och vänner som jag har mött utomlands och bjuda publiken på något som de inte kan se hemma är fantastiskt. Förhoppningsvis föds ett intresse hos någon ny som börjar gilla genren.

Så vad gör man när en pojkdröm blivit uppfylld? Ersätter den med en ny. Även om Peter Jöback säger att allt utöver "Fantomen på operan" är en bonus så har han redan siktet inställt på nästa steg.

– Jag känner att jag vill utveckla mitt skådespeleri och har en längtan efter att filma, så det är det jag ska försöka satsa på nu.