Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/scen/stadsteaterns-vd-stubos-avhopp-ar-mycket-oonskat/

SCEN

Stadsteaterns vd: Stubøs avhopp är mycket oönskat

Benny Fredriksson.
Benny Fredriksson. Foto: Anna-Lena Mattsson

Benny Fredriksson, vd för Kulturhuset Stadsteatern, tvingas nu inleda ännu en rekryteringsprocess av en teaterchef. En prestigeförlust och dessutom en tidskrävande omstart. Arbetet beräknas vara klart i mitten av augusti.

– Det ska bli spännande att följa Eirik Stubø som Dramatenchef, säger Fredriksson behärskat i ett pressmeddelande.

Han medger samtidigt utan omsvep att Stubøs plötsliga avhopp är högst oönskat och ett kännbart avbräck för hans egen verksamhet.

– Jag beklagar självklart samtidigt att Eirik Stubøs tid som teaterchef för Kulturhuset Stadsteatern endast blev drygt sex månader lång. Vår historia går långt tillbaka i tiden och Eirik har som regissör varit med och format teatern till vad den är i dag.

Stubø har, först som regissör och senare som chef, på Stockholms stadsteater skapat uppsättningar som ”Stillheten”, ”Onkel Vanja”, ”Körsbärsträdgården” och senast ”Ingenting av mig”. Kulturhuset Stadsteatern planerar vidare att ha premiär den 4 oktober på ”Berenice” av Jean Racine med Eirik Stubø som regissör. En prekär arbetssituation för en regissör på väg att lämna ensemblen för ett rivaliserande teaterhus. Eirik Stubø tillträder sin nya tjänst på Kungliga Dramatiska teatern vid årsskiftet.