Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Scen

Stockholmsteater anmäler hot

Turteatern i Kärrtorp i södra Stockholm har polisanmält flera hot mot teatern. Teatern spelar just nu Valerie Solanas "Scum-manifestet", och i samband med föreställningen har det uppstått en hotfull stämning på nätet, skriver tidningen Nummer.

I ett pressmeddelande skriver föreställningens regissör Erik Holmström att teaterns senaste föreställning genomfördes under polisbevakning och att man polisanmält flera hot. "En sak är att en text och föreställning väcker debatt, men det är en helt annan sak när det går till personangrepp och regelrätta hot", skriver han.

"Scum" är ett radikalfeministiskt manifest som skrevs av författaren Valerie Solanas 1968. I korthet utgår manifestet från att mänsklighetens alla problem kan sammanfattas med ett ord: män. manifestet föreslår att problemet löses genom männens utplåning. Texten är översatt av författaren Sara Stridsberg och i Turteaterns föreställning framförs den av Andrea Edwards.

"Denna text tar många påståenden till en så överdriven nivå att man som publik tvingas till ett eget reflekterande. Om konsten inte tillåts att göra detta, vart är vi då på väg", skriver Erik Holmström.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.