Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 17:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/scen/teater-hangde-ut-recensents-nummer-pa-scen/

Scen

Teater hängde ut recensents nummer på scen

Ur föreställningen ”Vikingarna på Helgeland”.
Ur föreställningen ”Vikingarna på Helgeland”. Foto: Turteatern

Turteatern i Stockholm ber om ursäkt efter att man lämnat ut en kritisk recensents privata telefonnummer från scenen.

– Det här ett bottennapp, ett lågvattenmärke, säger Margareta Sörenson, styrelsemedlem i Svenska Teaterkritikers Förening.

Rätta artikel

Aftonbladets kritiker Cecilia Djurberg kallade Turteaterns föreställning ”Vikingarna på Helgeland” för haveri och outhärdligt internskämt i en sågning. På teaterns sista föreställning på nyårsafton bestämde sig ensemblen för att hämnas. Under en auktion där föremål från föreställningen ropades ut hölls en skylt upp med Djurbergs skyddade nummer. Publiken uppmanades att swisha ”en missnöjd kritiker”, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Margareta Sörenson, styrelsemedlem i Svenska Teaterkritikers Förening och ordförande i The International Association of Theatre Critics, är starkt kritisk till utspelet:    

– Det här ett bottennapp, ett lågvattenmärke, att Turteatern gjort detta. Det var verkligen jättedumt, men nu har teatern bett om ursäkt och backar totalt. 

I det här fallet är det inte två kritiker som är oense om föreställning utan en ensemble som vänder sig mot en enskild kritiker.

– Det är väldigt beklagligt. Det finns en förtroendefull relation mellan kritikerkåren och scenkonsten i Skandinavien sedan väldigt länge, man kan utbyta åsikter och tycka olika vilket är bra för både teatern och publiken, understryker Margareta Sörenson.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg beskriver spridningen av telefonnumret som ett grovt övertramp.

– Det är otroligt oprofessionellt att en fri teatergrupp med statlig finansiering använder sitt fria ord för att försöka tysta en kritiker, säger hon till Medievärlden

I en intervju med SVT:s Kulturnyheterna betonar Cecilia Djurberg de särskilda riskerna med att sprida telefonnummer: 

– Det är ytterst obehagligt att man lämnar ut en journalists telefonnummer i den här verkligheten som vi lever i. Den som gjorde det här har ingen aning om ifall jag har en hotbild emot mig, säger Djurberg.

Djurberg liknar även, i en kommentar till Medievärlden, teaterns agerande vid trakasserier som nazister eller andra som försöker tysta journalister använder. Ett agerande som kan leda till att hon utsätts för stalkers.

”Är det där vi är nu? Brunhögermetoder som hämnd för negativ kritik? Behöver jag vara orolig nästa gång jag recenserar Turteatern?”, skriver Cecilia Djurberg vidare på Facebook.

Turteaterns konstnärliga ledare Marie Nikazm Bakken ber nu Djurberg om ursäkt i ett mejl till SVT:s Kulturnyheterna:

”Jag inser allvaret med att sprida en journalists telefonnummer inom ramen för föreställningen speciellt då journalister i dag är en alltmer utsatt grupp, och jag är uppriktigt ledsen för mitt misstag.”

DN:s Jacob Lundström recenserar ”Vikingarna på Helgeland”