Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Scen

Teatern sörjer när högern tar kontroll

Sista föreställningen på Uj Színház under Istvan Martas ledning har spelats.
Sista föreställningen på Uj Színház under Istvan Martas ledning har spelats. Foto: Martin Fejer
Den sista föreställningen är spelad. Ridån har gått ned för den gamla teaterledningen. I morgon tar högerradikalen György Dörner över Uj Színház, Nya teatern, i Budapest. Han kommer till ett tomt teaterhus – en tyst protest från ensemblen.

Gymnasielärarinnan med det burriga håret letar efter de rätta engelska orden. Vi är på väg ned till kostymförrådet, det är söndagskväll och teaterdirektören på Uj Színház (Nya teatern) har ordnat ett sista öppet hus för alla intresserade.

– It’s very bad, säger hon.

Lärarinnan berättar om sitt dilemma, som lärare måste hon förhålla sig opartisk och kan inte uttala sina åsikter inför eleverna.

– Men jag har visat Chaplins ”Diktatorn” och jag tror att de fattar, de är smarta, säger hon.

Hennes man kommer i släptåg och säger att ”murarna har rämnat”. Politiken gör intrång på teatern.

– I framtiden blir det bara djupt ungerska teaterstycken. Det är inget fel att vara ungrare, vi är ju det, men när det blir extremt blir det fel, säger han.

Det har gått tre månader sedan Budapests borgmästare István Tarlós tillkännagav sitt beslut. Från och med den 1 februari skulle skådespelaren György Dörner leda teatern. Den sittande teaterdirektören István Marta måste gå.

Den trånga gatan utanför den vackra teaterbyggnaden fylldes med demonstranter.

Snart kom också protester från teaterchefer från hela Europa, inklusive Marie-Louise Ekman på Dramaten.

György Dörners vinnande koncept hade vid det här laget blivit allmänt känt och det väckte farhågor.

György Dörner, i dag 58 år, är känd från otaliga teater- och filmroller under åren, han är också den som ger Mel Gibson och Bruce Willis en röst när amerikanska produktioner dubbas till ungerska. När Dörner började orientera sig långt ut mot högerkanten sinade rollerna på de stora teatrarna.

I sin ansökan talar Dörner om en återerövring av ”ungerska värden” och kritiserar den ”degenererade, sjuka liberala hegemonin”. Ungrarna lider under ett ”socialliberalt förtryck” och behöver en teater som sysslar med ”ungerska ödesfrågor”, inte med ”tarvlig” underhållning.

Dörner omnämner författaren István Csurka, 77 år, som en andlig fader. Csurka är inte bara en känd skribent, utan också en högerradikal politiker och uttalad antisemit. Csurka grundade på 90-talet det högerextrema partiet Miep, numera utkonkurrerat av det nya partiet Jobbik.

När Csurka mer oförblommerat än Dörner redogjorde för sina teatervisioner drog borgmästaren öronen åt sig; Csurka får inte ingå i teaterledningen. Borgmästaren gillade inte heller Dörners förslag att döpa om teatern till Hemmafrontsteatern.

István Marta har lett Uj Színház i tretton år, nu flyttar han till Pécs i södra Ungern för att leda stadens kulturcentrum. Han har sitt på det torra, men han vet fortfarande inte varför borgmästaren ratade honom, och det oroar.

– Det var ett rent politiskt beslut, säger han till DN och konstaterar att borgmästaren gick emot den enhälliga expertkommission som förordade honom framför Dörner.

István Marta säger att det är första gången det sker i Budapest sedan den nya teaterlagen trädde i kraft, han är rädd för att det bara är början.

Han undrar hur teatern ska klara sig. Dörner vill skrota den nuvarande repertoaren, men frågan är om han hittar en ny repertoar och en ny publik. För fortsatt stöd från staden Budapest krävs såväl ett visst antal premiärer som att teatern lockar ett visst antal besökare.

– Dörners koncept är att stänga teatern. Han vill bara spela ungerska pjäser med ungerska regissörer på ett konservativt sätt. Borgmästaren har sagt att han vill utvärdera det första året. Jag är rädd för att den utvärderingen leder till att teatern stängs, säger István Marta.

Det är en halvtimme kvar tills ridån går upp för Schillers ”Don Carlos”. Skådespelaren Robert Szegezdi laddar upp för sin roll med en kopp kaffe och cigarrett i det lilla personalfiket.

– Situationen är exceptionell. Förändring behövs alltid, men i det här fallet är den så brutal att den inte går att acceptera. Det som händer här får betydelse för hela teaterlivet i Ungern, säger frilansaren Szegezdi.

Kommer du att ta roller under Dörner också?

– Absolut inte, svarar Robert Szegezdi och fimpar cigarretten.

Måndagskvällens föreställning av ”Don Carlos” avslutade Mártas-epoken på Uj Színház. I dag gästspelar ensemblen på sin systerteater i serbiska Novi Sad. Det finns en baktanke med miniturnén. När György Dörner tar teatern i besittning i morgon är huset tomt.

Budapest är en kulturstad med ett

Budapest är en kulturstad med ett stort antal bokhandlar, biografer och cirka 25 fasta scener. Den 103-åriga Uj Színház (Nya teatern) är inte någon av de största teatrarna, utan befinner sig någonstans i mitten med 344 platser på den stora scenen och 100 i den lilla studion.

I fjol drog teaterns sammanlagt 250 föreställningar 60 000 åskådare. På den nuvarande repertoaren står bland annat dramatiseringen av Thomas Manns ”Bergtagen” och Schillers ”Don Carlos”.

Engelsmannen Michael Fraynes fars ”Noises off” har varit en succé, men Frayne vill inte ge Uz Színház nya rättigheter efter regimskiftet.

Enligt den nya teaterlagen ska teaterchefer vars scener åtnjuter offentligt stöd arbeta på femåriga förordnanden. Vid nya tillsättningar ska politikerna vägledas av en expertkommission. När det gällde Uj Színház gick Budapests borgmästare István Tarlós emot sin kommission. Tarlós är medlem i det konservativa Fidesz, partiet som sedan valet 2010 regerar med två tredjedelars majoritet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.