Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Scenrecensioner

Alkemistens hemlighet på Drottningholms slottsteater

Stina Ekblad är skarp som den unge häftige alkemisten.
Stina Ekblad är skarp som den unge häftige alkemisten. Foto: Elias Gammelgård

Divertissemang. Ett alkemiskt experiment utan verklig guldglans.

SCEN
Alkemistens hemlighet
Av Patrik Sörling, regi och koreografi. Med Stina Ekblad, Karolina Blixt, Pontus Sundset, Dan Laurin, Maria Lindal, Anna Paradiso, Magdalena Mårding. Scen: Drottningholms slottsteater. Tid: 1 timme, 15 minuter.

I en hemlig verkstad nära Drottningholms slott kunde man en gång hitta en kunglig alkemist, August Nordenskiöld. En ung, ivrig student från Åbo akademi i Gustav III:s tjänst. Tillika svärmisk swedenborgare och filantropisk idealist med en hemlig dröm att medelst guldmakeri avskaffa penningens makt.

Men när den underbara alkemin inte levererade följde Nordenskiöld med Gustavs Afrikakolonisatörer och sökte där på egen hand befria Sierra Leones slavar. Och avled hastigt i feber.

Blockflöjtisten Dan Laurin kläckte idén om ett musikalisk-dramatiskt sceneri kring denne säregne gustavian och de tvåtusenåriga fantasierna om guldmakeri.

I en ramberättelse om Nordenskiöld har inrymts gammalgrekiska texter om de fyra elementen – basen i den antika alkemin – kryddade med rader av Pindaros och Stagnelius.

Resultatet är ett esoteriskt divertissemang kring de vetenskapliga myternas och mystikernas universum, kryddat med symboliska gestalter som Kärleken, Split samt de fyra elementen Luft, Jord, Eld och Vatten. De sistnämnda egentligen bara beteckningar på kvartetten av musiker på blockflöjt, fiol, cembalo och cello.

Tydligast är Stina Ekblads roll som den textbärande Alkemisten, skarp i konturen som den unge häftige vetenskaparen. Mer diffusa blir begreppen kärlek och split, ehuru i vacker inkarnation av dansaren Pontus Sundset versus den viga koloratur-alten Karolina Blixt. Att koreografen Patrik Sörling här överglänser regissören i samma person beror inte minst på det löst hopfogade och föga dramatiska librettot.

Väl så bärande roller i ”Alkemistens hemlighet” har naturligtvis Drottningholmsteatern själv, som får visa upp sitt magiska maskineri. Samt musiken, ett urval kryddstarka och välkända barockpärlor. Som på mager kvartett tyvärr klingar rätt torrt och färglöst. Man saknar guldglansen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.