Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Scenrecensioner

Allt du önskar på Unga Klara, Stockholm

Skådespelaren Lisen Rosell tillsammans med Sandra Medina, som också gjort koreografin, på Unga Klaras scen.
Skådespelaren Lisen Rosell tillsammans med Sandra Medina, som också gjort koreografin, på Unga Klaras scen. Foto: Jonas Jörneberg

Fantasin känner inte av hierarkier – det är en utgångspunkt i ”Allt du önskar”, som blandar skådespelare och skolbarn på scen. Pia Huss ser en lekfull föreställning om längtan.

TEATER

”Allt du önskar”
Regi: Anne Jonsson
Efter en idé av Bastardproduktion. Text: Talajeh Nasiri. Koreografi: Sandra Medina. Video och ljus: Daniel Andersson. Scenografi/kostym: Erika Magnusson. Musik: Foad Arbabi. Medverkande: Lisen Rosell, Nicklas Wedin, Sandra Medina, Yarien Rodriguez. Scen: Unga Klara.

När Unga Klara, i tätt samarbete med scenkonstplattformen Bastardproduktion, bjuder in till sin nyfiket öppna uppsättning byggd på just vad titeln anger, allt vi önskar, är om inte alla, så i varje fall många, välkomna att tillföra sina drömmar liksom sin egen medverkan.

Här vindlar och svindlar av idéer, projektioner, visuella experiment och glad fladdermusdans över scengolvet. En fladdermusdans där kroppen, i ivriga turer, gör sig beredd att ta fart för att flyga iväg. En glad och energisk symbolik för med vilken kraft drömmar kan driva oss.

”Allt du önskar” beskriver hur våra fantasier står bortom varje hierarki. Att drömma om att en mamma och pappa ska sluta bråka, om fred på jorden, om att få lov att stanna i Sverige, att kunna äta sig mätt på glass eller kanske att lyckas tillreda den optimalt goda tomatsåsen är, i smått som stort, nödvändiga delar av vårt inre. För, som ensemblen på ett ungefär uttrycker det, det är de många goda drömmarna som möjliggör vår framtid.

Bastardproduktions, och regissören Anne Jonssons koncept, bygger på medverkan av mellanstadieklasser som introduceras hos Unga Klara och sedan, uppdelade i mindre grupper, medverkar i föreställningen vid ett tillfälle. Premiärens gäng föreföll knappt ha gjort annat än framträtt på en scen när de med stor självklarhet gick in som medspelare. Imponerande.

Det är också just uppsättningens energi och inkluderande som är dess styrka. Den professionella ensemblen agerar mer som drömfångare än som aktörer och bärare av en berättelse. ”Allt du önskar” framstår som en ganska löst hopfogad installation. Sandra Medinas lekfulla kroppslighet och koreografi, Lisen Rosells nakna ansikte och önskningar projicerade över väggarna, Yarien Rodriguez sjungande längtan och Nicklas Wedin som stadig förankring då tillvaron och scenrörelsen snurrar, utgör solon i ett sceniskt brus.

Starkast avtryck hos mig gör sekvensen där några av de unga aktörerna, framför filmkameran, långsamt häller socker över en modellbil. På väggen blir projektionen märkligt realistisk och stark. Illusoriskt dränks en bil i snö under det att en pojke drömmer om hur ett ymnigt snöfall lamslår trafiken. Ett snökaos som möjliggör för pojken att stanna kvar efter ett helgbesök hos en älskad och saknad pappa. En mara förvandlad till önskedröm.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.