Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Scenrecensioner

”Breaking the waves” på Folkteatern i S:t Johanneskyrkan, Göteborg

Göran Ragnerstam och Karin Lycke i Folkteaterns ”Breaking the waves” som spelas i S:t Johanneskyrkan i Göteborg.
Göran Ragnerstam och Karin Lycke i Folkteaterns ”Breaking the waves” som spelas i S:t Johanneskyrkan i Göteborg. Foto: Henrik Enarsson
I ”Breaking the waves” lurar melodramat men på Karin Lyckes Bess tvivlar man inte ett ögonblick, skriver DN:s recensent.
Scenrecension

Verk: ”Breaking the waves”

Plats: Folkteatern i S:t Johanneskyrkan, Göteborg

Regi: och översättning Kim Lantz

Text/manus: Lars von Trier, Peter Asmussen­ och David Pine

Scenografi: och kostym: Ger Olde Monnikhof

Medverkande: Karin Lycke, Elisabeth Göransson, Lena Benjegård, Göran Ragnerstam, Ola Hedén, Mikael Casserblad, Anders Lyckefors, Roland Hjelm, Sten Lundberg, Johan Åkerstedt, Jens Petersen, Thomas Karlsson, Filip Powidzki Casserblad m fl.

Övrigt: Scenbearbetning: Vivian Nielsen. . Kör- och tonansvarig/musiker: Rolf Hedberg

På Masthuggsbergets sluttning ner mot älven ligger S:t Johannes­kyrkan, enligt Stadsmissionen ­sedan länge en tillflyktsort för Göte­borgs utstötta, hemlösa och fattiga. Där äger just nu ett märkligt teaterprojekt rum. Alltsammans började med att Kim Lantz, skådespelare och regissör vid Folkteatern i Göte­borg, av den danska dramatikern Vivian Nielsen fick höra att hon fått uppdraget att bearbeta Lars von Triers ”Breaking the waves” för teaterscenen. Eftersom det var en film som träffat Lantz mitt i hjärtat blev han omedelbart intresserad.

Det var för snart sju år sedan. Genom ett okonventionellt sam­arbete mellan Folkteatern, Johannes­kyrkan och Stadsmissionen, mellan professionella skådespelare och amatörer, och mellan musiker, körer och unga ljus- och ljudtekniker från Porthällagymnasiet – blev drömmen verklighet. Resultatet är en bitvis starkt berörande föreställning.

Det är egendomligt att se teater i en kyrka, till råga på allt en pjäs som handlar om en liten församlings slutenhet mot omvärlden och strikta moralkoder. Och med en riktig präst (Mikael Casserblad) dundrande i den riktiga predik­stolen. Det är inte utan att man hukar lite i åhörarbänkarna: är det verkligen bara på låtsas?

Församlingen spelar i föreställningen en liknande roll som kören gör i de klassiska grekiska tragedierna, och är lika opportunistisk, moraliserande och snar till att döma. Den förstärks av medlemmar ur olika körer i Göteborg med omnejd som under Rolf Hedbergs ledning kommenterar skeendet på ett mer indirekt och stämnings­skapande vis.

Ensemblen innehåller skådespelare med olika lång utbildning och erfarenhet. Tack vare att handlingen berättas i korta ­tablåer sticker skillnaderna i professionalitet inte i ögonen, utan kan tvärtom utnyttjas i gestaltningen av de olika ­karaktärerna.

Elisabeth Göransson, Göran Ragnerstam och Ola Hedén, i rollerna som Bess mor, make och läkare, håller ihop spelet genom sin trygghet på scenen. Men också Lena Benjegård, till vardags på Botaniska trädgården, gör en fin insats i rollen som Bess bästa vän.

Den stora behållningen är dock ­Karin Lyckes spel i huvudrollen som Bess McNiell. Hennes prestation är inget mindre än sensationell. Från första sekund till den sista är hon fullständigt närvarande i rollen, som ju är krävande på mer än ett sätt. Gyttret av patriar­kala och religiösa strukturer, av renhjärtad kärlek och offermystik är både uppfordrande och provocerande. I ”Breaking the waves” lurar melodramat inte bara mellan raderna. Men på Lyckes Bess tvivlar man inte ett ögonblick. Hon må vara fattig i anden men hennes kärlek är omvälvande för alla i hennes närhet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.