Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Scenrecensioner

”Fem kända musiker döda i seriekrock” på Dramaten

Författaren John Ajvide Lindqvists kommer till Dramaten med fem avdankade dansbandsmusiker och en död grävling. Det blir mer skräck än humor på scenen.
Scenrecension

Verk: ”Fem kända musiker döda i seriekrock”

Av: John Ajvide Lindqvist

Regi, scenografi och kostym: Carina Reich, Bogdan Szyber

Ljus: Emma Westerberg

Peruk och mask: Lena Strandmark

Medverkande: Magnus Ehrner, Olle Jansson, Omid Khansari, Reuben Sallmander, Jan Waldekranz, Pierre Wilkner

Plats: Dramaten, Målarsalen, Stockholm

John Ajvide Lindqvist har länge varit upptagen med de odöda och det har som bekant varit en lycklig historia, både konstnärligt och kommersiellt. Det är därför inte förvånande att temat följer med när författaren nu begår sin scendebut med dansbandsdramat ”Fem kända musiker döda i seriekrock”, i regi av Carina Reich och Bogdan Szyber.

I Målarsalen är det Schrödingers berömda katt – som rent kvantteoretiskt är att betrakta som både levande och död i sin radioaktiva blylåda – som står för grundmetaforen för sakernas tillstånd.

In i lådan stegar, en efter en, de fem bedagade medlemmarna i dansbandet Tropicos, som bjudits in till ett direktsänt hyllningsprogram i tv.

Den som kan sin Ajvide Lindqvist minns kanske att Tropicos omnämns i romanen ”Lilla stjärna” (Ordfront, 2010), och de zebraklädda grabbarna har efter 30 år på vägarna nu chans på något riktigt stort.

Melodifestivalen, baby! Reuben Sallmanders sångare Roland, som en gång i tiden tagit över rollen som frontfigur under dunkla omständigheter, vet vad han snackar om. Men tänk om alla bara skrattar?

I väntan på att kamerorna ska rulla slipper bittra pustar från det förflutna ut i rummet, dit ingen ny luft når. Konkurrens, svek, hemligheter och en pågående kamp om hur det egentligen gick till den där kvällen i Ludvika – Skövde – Växjö ställs på sin spets mot fonden av en död mamma och ett uppbränt press­arkiv. Ingen minns vad som har hänt och facit om vilka de egentligen har varit är borta. Tropicos är en familj som tvingats till uppgörelse och skilsmässa, och ingen förmår göra de andra något annat än illa.

När skräckmästaren Ajvide Lindvist nu tar klivet upp på teaterscenen har det sagts att det är med en svart komedi, men det här är inte alls särskilt roligt. Skräcken, däremot, finns tydligt närvarande. Hur ska man annars beskriva känslan av att livet har försnillats och gått en förbi? Att det faktiskt hade varit bättre om turnébussen hade frontalkrockat med den där långtradaren för 20 år sedan? Ensemblen, med Omid Khansaris fumliga reporter som katalysator, rör sig smidigt mellan tristess och desperation i ett kitchigt kammarspel utan hopp.

Trots många kvaliteter är ”Fem kända musiker döda i seriekrock” långt ifrån någon helgjuten föreställning, och det är tyvärr i manus det brister. De drastiska händelser som visar sig ligga bakom hatet känns förutsägbara och onödiga, och därtill läggs ett övertydligt bildspråk.

Det är helt enkelt inte motiverat att låta den smygdrickande trummisen Gregory låsa dörren med nyckel – och trots lurande livsfara vägra att öppna den – för att berätta om människans instängdhet och handlingsförlamning.

De påkörda grävlingarnas gulligt hämndlystna vålnad är däremot alldeles, alldeles underbar. Pockande på uppmärksamhet är det nog bara hon som vet hur det ligger till med liv och död, inuti lådan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.