Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Scenrecensioner

Festival: Display! på Moderna museet

Koreografisk konst av Cristina Caprioli på Moderna museet. Verket heter ”Filt”.
Koreografisk konst av Cristina Caprioli på Moderna museet. Verket heter ”Filt”. Foto: Håkan Larsson
Koreografier och konstverk blandas i veckan på Moderna museet. Örjan ­Abrahamsson överraskas av en egensinnig och bred dans­festival som andas 2010-tal.
Scenrecension

Verk: Festival: Display!

Plats: Moderna museet

Koreografi: Koreografer och konstnärer: Cristina ­Caprioli, Rebecca Chentinell, Ludvig Daae, Marcus Doverud, Marie Fahlin, Helena Franzén, Albin Karlsson, Björn Renner, Anna Koch

Två rum bort på Moderna museet får jag syn på ett enormt, svart och mjukt veckat tygstycke som täcker större delen av golvet. Jag närmar mig långsamt. Tygmassan rör sig, försiktigt lockande som ett böljande hav. Strax får vågrörelsen sin förklaring. Det är ingen sedvanlig museiinstallation. Under tyget, vars textur påminner både om sensuellt siden och mer erotiskt hårdför latex, rör sig två livs levande människor. Långsamt, trevande, undersökande.

”Filt”, som konstkoreografin betitlas, är lika anslående som associationsrik, vacker som gåtfull. Full av gestaltande innebörd och vässad av feministisk, veckad udd signerad koreografen Cristina Caprioli. ”Filt” är en av totalt tretton koreografier och konstverk, fyndigt iscensatta lite varstans på Moderna museet under Festival: Display! som pågår under helgen.

Festivalen är sammansatt av koreo­graferna Marie Fahlin och ­Rebecca Chentinell, som själva deltar. Här visas allt ifrån korta till längre, pågående verk av såväl yngre som väletablerade koreografer, från Marcus Doverud till Helena Franzén. Installationer, performance, dans, konstverk som loopas under tre timmar. Alla med rörelsemässigt tema. Alla definierade och utformade efter det specifika rum på Moderna museet som konstnären själv valt att arbeta i och med.

Tveklöst påminns man om Moderna museets mytologiska 1960-tal, guldålderns galna happenings och övertygelsen om att hjulet hade uppfunnits på nytt. Men likväl är Festival: Display! ingen nostalgitripp. Låt vara att några verk – som Marie Fahlins ”Spegelbegravning” och Anna Kochs guidade performancetur ”Unfolding” – lekfullt refererar till 60-talet.

Nej, festivalen är lysande levande danskonst som andas 2010-tal. Temat är enkelt komplext: rörelsen utforskas i det konstnärliga rummet tillsammans med åskådaren, som kan komma och gå som hon vill.

Perspektiven vidgas, också konkret som i Helena Franzéns ”Undantag” där en två meter bred och sextio meter (!) lång, illgul matta rullas ut i den långsmala korridoren på plan 4. Tre stramt, uppklädda dansare i svarta peruker närmar och fjärmar sig, medan tonsättaren/musikern Jukka Rintamäki spelar tramporgel. Det är som om det hela skildrade en lantlig, ålderdomlig kristen sekt som dansar på det (upp)lysande gula golvet hela vägen mot himmelriket. Jag sätter mig i mattans enda ände och perspektivet förvandlar dansarna till staffagefigurer och den gula mattan till en linje, ett sår, eller en öppning. Mycket fascinerande.

Sällan har det varit så skoj och spännande att gå på dansfestival, eller för den delen, på Moderna museet. Och bäst av allt: Festival: Display! är bara första delen i en återkommande serie.

Urvalet är överraskande, skarpt och intelligent. Det har bredd och yta, djup och egensinne. En sällsam blandning av gäckande konceptuella performance och dansant ­lyrism.

Själv fastnar jag gång på gång i det veckade rummet. Sitter länge – förundrad, förtrollad, smått lycksalig – invid ”Filt”. Lyckas ändå inte att riktigt förstå vad som rör mig när det rör sig under täcket.

Under helgen pågår Festival: Display! på följande tider: 15/4 (14–17), 16/4 (13–16), 17/4 (14–17). Endast biljett till museet krävs.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.