Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Scenrecensioner

Kality på Södra teatern

Martin Schibbye, Angelica Radvolt och David Lenneman.
Martin Schibbye, Angelica Radvolt och David Lenneman. Foto: Maryam Barari

Röster från fängelset. Plågsamma vittnesmål, skriver Pia Huss om Kality på Södra teatern

Teater

”Kality”

Vittnesmål från samvetsfångar sammanställda av Martin Schibbye

Dramatisering: Eva-Maria Dahlin. Regi: Måns Lagerlöf. Turnéregissör: Chantale Hannouch. Scenografi: Johanna Mårtensson. Medverkande: Martin Schibbye, Angelica Radvolt, David Lenneman. Scen: Södra teatern, Stockholm. Turné med Riksteatern till 5 maj. Speltid 1 t 20 min.

39, 103, 234, 347, 905, 1701 … siffror på rad eller, som i vittnesmålen från Kality-fängelset, de ofattbart många dagar som samvetsfångar tvingas utstå utan hopp om hjälp eller ens en civiliserad rättegång. Siffror för tid och liv till spillo.

I Kalityfängelset, ansett som Etiopiens värsta, hölls journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson fångna sedan de natten till den 28 juni 2011, korsat gränsen mellan Somalia och Etiopien för att undersöka hur exploateringen av olja – bland annat Lundin Oils – skadade folket i Ogadenregionen. Vad som sedan hände berättar de i sin ovärderliga bok ”438 dagar”. Föreställningen ”Kality” öppnar nu för medfångarnas röster. De som kanske aldrig släpps fria eller tvingats till exil. Riksteaterns uppsättning är ett värdigt svar på Reeyot Alemus – den kvinnliga journalist som vägrar ge upp sin integritet – bön till Martin och Johan: ”… om ni släpps innan mig, så berätta för världen att jag inte är någon terrorist, utan en journalist som arbetar för sanningen…”

Martin Schibbye har samlat utsmugglade brev och rapporter, Eva-Maria Dahlin har dramatiserat och Måns Lagerlöf regisserat en stram men oavvislig uppsättning där Johanna Mårtenssons scenografi, fyra enkla stålrörsstolar mot en mörk fond, blir platsen där öden synliggörs. Uppsättningen orkestrerar vittnesmålen. Martin Schibbye medverkar som sig själv medan skådespelarna Angelica Radvolt och David Lenneman gestaltar möten och olika personligheter. Varje kväll medverkar också en lokal journalist, på premiären Camilla Kvartoft. Den skälvning som oundvikligen uppstår mellan en gäst och teatersammanhanget, uppenbarar så tydligt samvetsfångarnas – bondens, bloggarens, poetens, lärarens, journalistens – känsla av overklighet inför absurda anklagelser. ”Kality” är plågsam men ännu mer ett bevis för stolta människors förmåga att bevara humor och hopp även under vidriga förhållanden. Som ofta är det de personliga iakttagelserna som gör helheten åtminstone något begripligt. Beskrivningen av hur elkablarna är dragna rätt igenom trasiga fönsterrutor, hur golven i cellerna täcks av urin då hinken i hörnet svämmat över, känslan av att vistas 8 dygn i en kolsvart cell, 1,5 x 1,5 meter, utan möjlighet att sträcka ut kroppen … Men också glädjen att hitta ett meddelande på toaletten eller aningen av leende i en medfånges ögon.

”Kality” bär vittnesmål vi aldrig kan negligera och mod som vi nu behöver mer än någonsin. Teater som del i ett nödvändigt och fritt offentligt samtal.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.