Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Scenrecensioner

”Politiska snuskbarn och deras djur – en kabaré” på TUR-teatern

Teatergruppen ”Hej vad det svänger i kyrkan” gästspelar med begåvad kabaré hos TUR-teatern i Kärrtorp.
Teatergruppen ”Hej vad det svänger i kyrkan” gästspelar med begåvad kabaré hos TUR-teatern i Kärrtorp.
Scenrecension

Verk: ”Politiska snuskbarn och deras djur – en kabaré”

Plats: TUR-teatern, Kärrtorp.

Regi: Nils Poletti.

Text/manus: Ensemblen.

Scenografi: Anne Hellansjö.

Medverkande: Lucas Krüger, Logi Tulinius, Sanna Sundqvist, Asta August, Matilda Nyberg, Nils Granberg, David Larson, Michal Piotrowski, Marcus Johanson.

Övrigt: Musik: Daniel Rosetti, Jarmo Raasakka, Viktor Lövenius.

Redan kabarégruppens namn är ett litet marknadsföringsunder och föreställningen motsvarar förväntningarna: Väckelsepredikanten/konferenciern talar i tungor och välsignar dig med handpåläggning. Han blir allt mer Jesuslik ju längre kvällen går och den går långt, ända in i väckelsesången, med skapelsefrågan som tema: Intelligent design eller evolution?

Djurs ibland rätt snuskiga sexualvanor blir här omhuldade cirkelbevis. Så här skulle det se ut om människan var ett djur – och så kan man ju inte göra! En och annan nakenchock förekommer, och flera moraliska satirer med riktigt skärande egg. Inför Thailandspappan på familjesemester med småbarn som bredvidnöje sätter sig skrattet i halsen, men det ska det, och ensemblen förråder inte saken, det är skickligt gjort.

Den lilla kabaréorkestern ackompanjerar precist och följsamt en lång rad intelligenta nummer som ibland trampar rätt nära gränsen för vad man tål, med det snörpigt gudsnådeliga hyckleriet som särskild måltavla. Några figurer sticker ut, som den beige välgörenhetsnarkomanens förtjusning i centraleuropeiska städerskor och ihopknipna kärlek till det vilda ”Aaafrika”. Eller Barabbas Arkelsten, den lille hemmamasochisten, med sina snäppande gummiband.

TUR-teatern (som ju redan har Markis de Sade på sitt cv) kallar sig Teater Utan Reaktionärer och udden riktas inte oväntat åt höger. Nästan allt hinns med. Carl Bildts dåliga samvete gör sig fint som balett, DN Bostad-reportaget glassar på i ny förhöjd tappning, den perfekta parmiddagen spårar ur i medelklasshelvetet. Tiggerihögskolan annonserar utbildningsplatser.

Som satir känns det ungt och faktiskt oförutsägbart, helt utan Björn Ranelid. Här drivs det, Gud förbjude i stället med Bengt Ohlsson och Tiina Rosenberg. Allt begåvat, välrepeterat, fräckt och med (snart) slipad rutin. Så om du bara tänker se en anti-högerkristen moralkabaré med musik- och sexinslag i juni: se denna!

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.