Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 08:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/scenrecensioner/scenrecension-eddie-izzard-ar-varldens-roligaste-historielarare/

Scenrecensioner

Scenrecension: Eddie Izzard är världens roligaste historielärare

Bild 1 av 2 Eddie Izzard – världens roligaste historielärare.
Foto: A Comic Soul.
Bild 2 av 2 Eddie Izzard har en teori om Allting.

Världens kanske mest respekterade ståuppare Eddie Izzard beskriver vad som har hänt mellan big bang och i torsdags. Det är exceptionellt bra.

Rätta artikel

Kristus Redemptor som dog på korset för dina banklåns skull, vilken katastrof detta hade kunnat bli. Om vi varit, säg, ståplatspublik inför en fotbollsmatch. Waterfronts biljetter matchar inte befintliga platser på balkong och då kan man inte släppa in någon alls, som i exempelvis flygplatsgater. Nej då, här får vi stå, tusentals människor instängda och hoppackade i en komplett könlös konferenscenterentré, och tänka förstrött på döden. Samhällets digitalnaivitet. 

En rökgranat här och, jösses.

Fyrtiofem minuter efter utsatt tid har nästan alla fått plats och världens kanske mest respekterade ståuppare, stolpar ut. Förutom sitt vanliga läppstift och illröda naglar, denna gång klädd i klänning, läderstövlar med stilettklackar och skinnpaj.

Klaustrofobin från entrén är bortblåst.

Han börjar försiktigt, svamlar på om Sverige och hur alla utom Gustaf II Adolf kunde se att regalskeppet Wasa var åt helvete och angav tandläkartid och bokad massage, sådana grejer, för att slippa följa med på jungfruresan. Och så andra världskriget och Sveriges ickeroll, då vi satt och filade naglarna i stället för att hjälpa till att ta kål på Hitler.

Så kommer ordinarie program, om det nu finns något, i den världsomspännande turnén. Men detta med Wasa och Hitler är så typiskt. Under många år nu har han blandat just historiska skeenden med moderna reaktioner och uttryck. I kväll ska han beskriva historien mellan Big bang och ... i torsdags. Inte mycket har hänt sedan i torsdags, nämligen. 

Givetvis hamnar ateisten Izzard direkt på något annat för honom typiskt – ”Gud”. När änglarna undrade ”ska vi sätta ner människor och fixa mänskliga rättigheter, sådant, nu?” så svarade Fadern att ”lugna er några hundra miljoner år”. Ty han var upptagen med att röka historiens längsta joint. Och så hamnar Izzard förstås i Brexit och Donald Trumps ”Let's make America hate again”.

Det går inte att beskriva allt han hinner med ur historien, utom att han är så exceptionellt bra. Lärd som ett bibliotek, en hjärna så snabb att Christopher Hitchens, salig i åminnelse, borde varit avundsjuk. Han, alltså Izzard, är en sorts världens roligaste lärare, blandar ljug med fakta med absurditeter och med sina patenterade ljudeffekter i mikrofonen: explosioner, massor av explosioner. 

Visste ni för övrigt att de som broderade Bauyeuxtapeten bad de stridande i Slaget vid Hastings att snälla, ta det lite långsammare, om möjligt i slowmotion, så att vi hinner med? Eller att hertigen av Normandie, Vilhelm II, själva invasionschefen och efter segern brittisk kung, exploderade på sin egen begravning? Efter att ha blivit ihjälslagen med en stekpanna? Han hade ätit så mycket under sitt liv. Det första, stekpannan kan väl sägas vara tveksamt medan det andra, explosionen, enligt historieforskningen ska vara sann. 

Eller att korstecknet egentligen uppstod i att man viftade bort flugor?

Izzard svamlar och vimsar sig fram, på något sätt hela tiden framåt. Han undrar varför hundar aldrig låter osäkra i sina skall, Batman blir Beeman (ja, varför inte?) och han förmedlar sin teori om Universum, en skruvad variant av hur allt är krökt och därför ständigt i centrum. Och, just när jag känner att ”det här har man ju sett Izzard göra i tjugo år, när får jag gå hem?”, så blir han allvarlig. Vi har åttio år på oss att rädda det här klotet: ”Kan ni inte hjälpa till den här gången, Sverige?”

Sedan är det slut. På fler sätt. Nu ska Izzard pausa sin ståupp, fullfölja sin politiska karriär och bli parlamentsledamot för Labour. ”Hej då vi ses om kanske tio år.”

Sverige älskar Eddie Izzard. Läs en intervju från förra turnéstoppet.