Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Scenrecensioner

Scenrecension: ”Flyga högt” - tragikomiskt om livets slutskede

Åsa Eek Engquist som Vera.
Åsa Eek Engquist som Vera. Other: Teater Uno

Tomas Forser om ”Flyga högt” på Teater Uno, Göteborg.

Teater

”Flyga högt”

Av Pia Naurin

Regi: Staffan Nattsén. Musikarr, ljud & ljus: Björn Holmudd. Scenrum: Staffan Nattsén & Åsa Eek Engquist. Scen: Teater Uno, Göteborg. Speltid: 55 min.

Här har tre roller fått en författare – och en skådespelare. Teater Uno gör lågbudgetteater i ett scenrum utan dekor och med publiken i klassisk cirkel runt Åsa Eek Engquist som är Vera, Veras dotter Veronica och Bella. Den senare vårdare av enskildas andliga välbefinnande i kris eller i livets slutskede. Bella har muminmugg i ryggsäcken för sina ”konfidenter” och hon föredrar tyskans ord Freitot framför våra självmord och självspillning. Det händer att hon citerar Uppenbarelsebokens ”Gud ska torka deras tårar och döden ska inte finnas och ingen sorg eller plåga heller”. De flesta sörjande är osäkra på vad det är för någon bok som talar så.

”Flyga högt” har Pia Naurin kallat sina tre korta monologer med Vera som sent i livet och med goda värden får flygcertifikat och tänker avsluta grandiost. I tidningarna står det att hon krockade med en belysningsstolpe. Men dottern vill ha det till att det var med en häger.

Pia Naurin har skrivit en luftig text som går i vemod och leende och som Åsa Eek Engquist i Staffan Nattséns regi förvaltar väl. Genren leker existentiellt och i dämpat tonläge med dröm och verklighet. Dottern kollar begravningstal på nätet och väljer bort Karin Boyes rader ”Ack låt mig leva riktigt/och riktigt dö en gång”. För anspänt och fåfängt, tycker hon.

Den korta och välavvägda föreställningen har nu sin andra spelperiod. Den går för utsålda hus och den är mycket enkel. Ett slags kåserisk tragikomedi på en av stadens äldsta fria grupper.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.