Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Scenrecensioner

Scenrecension: ”PK-fittan” – smart och tankfullt om vådan av att vara korrekt

Elina du Rietz.
Elina du Rietz. Foto: Fredrik Sjöberg

Drivna komikern Elina du Rietz lurar in publiken på villovägar för att sedan – pang – drämma till med en exakt tajmad och oväntad poäng, skriver Niklas Wahllöf.

Ståupp

”PK-fittan”

Av ocg med Elina du Rietz

Scen: Kägelbanan, Stockholm               

Längd: 1 tim      

De yttre förutsättningarna, som fotbollskommentatorerna brukar dilla om, är enkla. I Kägelbanans mindre av två livelokaler har stolsrader ställts ut framför den låga, lilla scenen. Vi sitter nära, varandra och artisten, det är så fullt att folk hänger utanför toaletterna en trappa upp för att se. Medan andra ligger i någon annans knä för att kika förbi de vackra men skymmande stålpelarna. Varmt så in i helvete är det. Det är en ur-stand up-miljö med för- och nackdelar: intim och fin, men för blygsam och avslappnad. Slapp. För såväl Elina du Rietz som hennes välskrivna ämne är större.

Hon börjar lika enkelt, genom att med Pippi Långstrump-logik förklara: ”Jag är pk och jag har en fitta, alltså är jag en pk-fitta”. Varpå hon radar upp sitt liv – möjligen den gestaltades liv, pk-fittans – så präglat av politiskt korrekta val att det för den sannolikt redan rätt medvetna publiken nästan blir absurt. 

Från sopsortering ner på att separera pluppen i värmeljus-nivå, och chiafrön och avkönade barn i sjuttiotalsvagn som fortfarande ammas vid skolstart, en och hen och cis och rasifierad och rökhat och vego, till att med oerhörd omtanke invadera människor som varken vill eller behöver ha hjälp. 

Ett tag är hon så sarkastisk att jag nästan undrar om hon förlöjligar de politiskt korrekta

Hon beskriver det närmast omöjliga i att hålla en konsekvent pk-linje, ibland har du Rietz också svårt att hålla linjen i föreställningen och svävar ut i mer allmän stand up som är så där. Och ett tag är hon så sarkastisk att jag nästan undrar om hon förlöjligar de politiskt korrekta, att det här bäst passar de 17,53 procent av väljarna där det urcharmiga, mogna epitetet om modernare kvinnor plägar användas. 

Men så klart inte, det är Elina du Rietz som är en så pass driven skådespelare att hon hela tiden lurar in en på villovägar för att sedan – pang – drämma till med en exakt tajmad och oväntad poäng i pannan. Det där kan man, jag menar en, tjata sig andfådd om, men scenhumor med skådespeleri kan bli konst och inte bara kul. 

Att skoja kring pk-inkonsekvenser, felslut, misstag och provocerande ”godhet” kan många göra, men att som Elina du Rietz gestalta det på ett smart, roligt och – som viktig slutkläm – tankfullt och kärleksfullt sätt, det är svårare. En större scen till pk-fittan, tack. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.