Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Scenrecensioner

Teaterrecension: Omfamningar ett glädjeämne på Galeasen

Alexandra Drotz Ruhn, Freddy Åsblom, Maja Rung och Simon Reithner.
Alexandra Drotz Ruhn, Freddy Åsblom, Maja Rung och Simon Reithner. Other: Markus Gårder

Förvaltningsrätt. Ett av höstens glädjeämnen finns på Galeasen.

TEATER
”Omfamningar”
Av Ivan Vyrypaev
Översättning: Staffan Skott. Regi: Olof Hanson. Rum: Fridjon Rafnsson. Ljus: Mira Svanberg. Kostym: Matilda Hyttsten. Mask: Anna Olofson. Ljud/Musik: Stefan Johansson. Dramaturg: Mia Winge. Med: Maja Rung, Alexandra Drotz Ruhn, Simon Reithner, Freddy Åsblom med flera. Scen: Galeasen i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern. Speltid: 1 timme, 45 minuter.

Så, vad tror ni om en skildring av hur den kosmopolitiska medelklassen brottas med en känsla av tomhet? Känns det lite gjort? Mycket möjligt, men knappast på det här sättet. Ivan Vyrypaev är en av den ryska samtidsdramatikens stora namn och när han dyker ner i den senkapitalistiska meningslösheten är resultatet något helt annat än det vanliga gnället. ”Omfamningar” – som i originaltiteln för övrigt är outhärdligt långa – kan kanske beskrivas som ett originellt arrangemang av en låt vi hört förut. 

Vyrypaev introducerades på Teater Galeasen med pjäsen ”Illusioner” 2014, även då i regi av Olof Hanson och med nästan samma ensemble. DN:s kritiker Maina Arvas skrev om en ”pirrande osäkerhet” som släpptes lös – ”en både underbar och obehaglig känsla, som att inte veta om man flyger eller faller”.

Här rör sig fyra trettioplussare mellan New York och Berlin, in och ut ur relationer med varandra, och in och ut ur själva livet. Monika (Maja Rung) är nygift med Charlie (Simon Reithner) och blir omedelbart gravid. ”Jag har dödat vårt barn, rör mig inte”, meddelar hon på en lapp innan allt sätts i rörelse.

Det avgörande i kväll är att ensemblen förvaltar detta lite ojämna dramastycke på ett sådant enastående sätt.

Backpackern Krystof (Freddy Åsblom) letar njutning och undrar vad som egentligen är ”meningen med det här lågkvalitetslivet”, men hittar å andra sidan en fantastisk veganrestaurang i Brooklyn. Eller som hans nya vän Emmy (Alexandra Drotz Ruhn) konstaterar: Får han bara ett bra jobb och tar rätt droger kommer han kanske aldrig att bli medveten om att livet är en jävla plastpåse, utslängd på en soptipp. Själv driver Emmy omkring och saknar ”kärna”, som hon säger; men det är ju trevligt att göra andra glada. Vill någon bli avsugen så suger hon.

Kvartetten på scenen rör sig i ett slags plan av hypertransparens mot publiken, där dialogen till stor del uttalas som indirekt anföring, i tredje person. ”Charlie säger...” säger Charlie. De talar inte med varandra, de talar med oss.

Det finns en hel del störande klichéer i Vyrypaevs text, och kanske är det en fråga om sinnelag hur väl man står ut med de värsta hippieflosklerna om universums väsen. För att vara postdramatik förlitar sig ”Omfamningar” också oväntat tungt på traditionella vändpunkter och klassiskt renande ögonblick. Men det avgörande i kväll är att ensemblen förvaltar detta lite ojämna dramastycke på ett sådant enastående sätt. De små ironierna, leken med markörer, allt bär på ett förtrollande sceniskt självförtroende. Jag tänker särskilt på Simon Reithners desperata utfall och Maja Rungs dröjande precision; vi är i hennes händer, och hon vet om det.

Galeasens uppsättning är helt enkelt bättre än Ivan Vyrypaevs pjäs, och framstår som ett av scenhöstens glädjeämnen. Och det alldeles oavsett hur man ställer sig till kvällens sensmoral – att det inte finns något sätt att leva på i den här världen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.