Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Scenrecensioner

”Thaïs” på Göteborgsoperan

Malin Byström drivs i samspelet med den lysande Thomas Landers till ett hänförande utspel.
Malin Byström drivs i samspelet med den lysande Thomas Landers till ett hänförande utspel. Foto: Mats Bäcker
Göteborgsoperan gör en strålande vacker ”Thaïs” – både visuellt och musikaliskt. DN:s Martin Nyström ser en föreställning som sopar banan även internationellt.
Scenrecension

Text/manus: Jules Massenet. Efter en roman av Anatole France

Plats: Göteborgsoperan

Övrigt: Dirigent: James Latham-Koenig

Regi: Nicola Raab

Verk: ”Thaïs”

Medverkande: Malin Byström, Thomas Lander, Tomas Lind, Michael Schmidberger, Pia Svorono m fl.

Jules Massenets ”Thaïs” var en nakenskandal vid premiären i Paris 1894 och en jättesuccé fram till efter 1945 då den, likt mycket annat ur den franska operaromantiken, blev en sällsynthet på Europas scener. En historia som med grafisk enkelhet tecknar två diagonaler där en firad egyptisk kurtisan och en asketisk munk korsar sina vägar och byter roller i ett dualistiskt spel om köttet och anden, frälsningen och förtappelsen, evigheten och nuet. Men som gestaltar detta med vibrerande dagrar, hudnära meditationer och glömska dansnummer samt med en klanglig vällust och trallvänlighet som måste varit en styggelse för det modernistiska efterkrigsparadigmet.

En nutida lyssnare av ”Thaïs” kan också med lätthet känna igen sig i melodik och harmonik och förstå Massenets svunna inflytande. Här finns associationer till såväl Evert Taubes ”Rosemarie”-visor, Andrew Lloyd Webbers musikaler, John Williams ”Indiana Jones”-soundtrack och – med sina hamrande triolrytmer – till rullande New Orleans rock’n’roll (tänk: Fats Domino).

Att lördagens premiär på Göteborgsoperan möttes av ett sällan hört publikvrål är inte så förvånande. Det här är operamusik som inte hinner stava till ”dualism”
innan den når rätt in i allt det som är kött och ande hos oss och blandar runt som den vill.

I Nicola Raab och Johan Engels produktion är handlingen flyttad från 400-talets Egypten till Paris och tiden för operans tillkomst. Något som förtydligar degraderingen från teatral lyx till öken och fattig nakenhet samt skärper dess tidstypiska målsättning: demaskeringen av jaget.

Scenen då Thaïs tar av sig sin kreation och stiger ur sin budoir, som hon visuellt varit fullständigt ett med (man ser nästan inte var hon slutar och inredningen börjar!), är också ett av många sagolikt vackra ögonblick. En skönhet som också bärs fram med elastisk spänst av Göteborgsoperans orkester under James Latham-Koenig.

Men föreställningens stjärna är givetvis Malin Byström vars Thaïs här gör entré likt en hollywoodsk Rita Hayworth, i rött svallande hår och med en vokal och scenisk karisma som är fullkomligt hänförande.

Ja, i denna hennes livs roll sopar Byström faktiskt banan med världssopranen Renée Fleming som på senare tid bländat den internationella operapubliken i samma roll. För Byström är aldrig bara läckert glansfull och krämig utan har en skärpa och en kärna i sin sopran som väjer undan för all ”skönsång”. Samt en explosivitet i sin tajming som gör att hon alltid är en liten bit före det förväntade. Man blir lätt andlös. Som i den berömda spegelarian där hon för förs­ta gången ser sin tomhet bakom sitt namn.

I scenerna mellan henne och den likaledes lysande barytonen Thomas Landers i den svåra rollen som munken Anathanael, där hon töms och han fylls, drivs hon till ett uttryck som nästan är bortom det som går att beskriva. Slutfraserna skär igenom allt som är speglar och namn och konturer – för att låta något annat framträda. En människa i all sin obestämbara fullhet. Låt oss kalla henne för ”Thaïs”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.