Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Scenrecensioner

”Yen” Gothenburg English Studio Theater

Jed O’Hagan, Jessica Hayles och Thomas Dennis i ”Yen” på Gothenburg English Studio Theatre.
Jed O’Hagan, Jessica Hayles och Thomas Dennis i ”Yen” på Gothenburg English Studio Theatre. Foto: Lina Ikse

Övergivna unga. Kammardrama med påträngande aktualitet.

Teater

”Yen”
Av Anna Jordan.
Regi: Kristina Brändén Whitaker.
Scenografi: Ger Olde Monnikhof.
I  rollerna: Jed O’Hagen, Thomas Dennis, Jessica Hayles, Emma Keele.
Scen: Gothenburg English Studio Theatre

Bröderna, sexton och tretton år gamla, bor ensamma i en sliten och skitig lägenhet tillsammans med sin livsfarliga hund Taliban. Alla tre är övergivna av den alkoholiserade mamman, som dock ibland dyker upp för ett kort besök, berusad och på jakt efter pengar. Dygnen fördriver pojkarna med krigsspel och porrfilmer. När de lämnar lägenheten för att stjäla sig något att äta och dricka tar de på sig den enda t-shirt de äger tillsammans. In i denna misär kliver en dag Jennifer, en svart walesiska som fått syn på den vanvårdade hunden genom fönstret och bestämt sig för att göra något åt saken.

Anna Jordans ”Yen” hade en uppmärksammad urpremiär i Manchester så sent som i våras, och sätts redan nu upp av Gothenburg English Studio Theatre. Det är naturligtvis en utomordentlig tillgång för en stads och regions kulturliv att ha sådana direktkanaler till den internationella teaterscenen.

För regin svarar Gests konstnärliga ledare Kristina Brändén Whitaker. Tillsammans med den brittiska ensemblen har hon på den lilla intima scenen skapat ett naturalistiskt kammardrama med en närmast påträngande närvaro.

Jed O’Hagen och Thomas Dennis är utmärkta i rollerna som de bägge bröderna. Dennis 13-åring är utagerande, expressiv, ständigt törstande efter bekräftelse. Som en pingisboll studsar han omkring sin beundrade men sängvätande storebror. Jed O’Hagen gör denne som en i sig själv redan inlåst och av livet krökt tonåring, åldrad innan han hann vara ung.

Värmen i mötet med den unga Jennifer, precist gestaltad av Jessica Hayles, får honom att sakta tina och öppna sig – innan katastrofen på nytt fryser honom till is. Den nedgångna modern gör Emma Keele utan stora åthävor till en gengångare av sig själv.

”Yen” handlar om två pojkar och en flicka som lämnats vind för våg av föräldrar och samhälle. I november 2015 är det inte svårt att se pjäsens aktualitet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.