Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 14:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/scenvar-nu-ar-jag-redo-att-beratta-min-historia/

Scen

Betlehem Isaak: ”Nu är jag redo att berätta min historia”

Bild 1 av 2 Betlehem Isaak.
Foto: Joakim Roos
Bild 2 av 2 Dawit Isaak har suttit i eritreanskt fängelse sedan 2001.
Foto: Kalle Ahlsén

När Dawit Isaak fängslades i Eritrea var dottern Betlehem Isaak bara sju år gammal. Nu är hon aktuell med både en roman och en föreställning om sin uppväxt.

Det blir både bok och teater för Betlehem Isaak i vår. Den 6 mars har föreställningen ”Jag är Betlehem Dawit Isaak” premiär på Angereds teater i Göteborg.

Teaterföreställningen handlar om hennes uppväxt i Eritrea och Sverige. Den är baserad på boken ”Mitt liv utan dig”, som släpps senare samma månad.

– Man får följa mig från barn till vuxen kvinna. Det känns väldigt kul att få göra berättelsen till en teaterpjäs. Min pappa jobbade som dramatiker i Eritrea och jag har alltid gillat den typen av konst, förklarar hon.

Boken, som alltså ligger till grund för teaterföreställningen, är i sin tur baserad på dagböcker från Isaaks barndom och tonår.

– Jag började anteckna saker när jag var ganska liten. I tonåren skrev jag ännu mer och när jag var 18 tänkte jag att det skulle kunna bli till en bok. Men det dröjde lite längre, det har varit en lång process, säger hon och tillägger:

– Fast det har också varit behövligt, för nu är jag mogen och redo att släppa min historia. På ett sätt är min berättelse unik i Sverige, men inte i världen. Så det känns viktigt att den kommer fram, jag vill att den ska vara tillgänglig. 

– Det känns perfekt att pjäsen spelas i Angered. Jag kommer från ett liknande område och jag tror att många unga kan relatera till min historia, säger Betlehem Isaak.
– Det känns perfekt att pjäsen spelas i Angered. Jag kommer från ett liknande område och jag tror att många unga kan relatera till min historia, säger Betlehem Isaak. Foto: Magnus Hallgren

Ninna Tersman är dramatiker och ansvarar över att transformera boken till en pjäs. 

– Förutom skådespelerskan som spelar Betlehem är det en manlig och en kvinnlig musiker på scenen. Musikerna gestaltar olika roller ur hennes liv – mamman, pappan, syskon och så vidare. Men de går inte särskilt djupt in i sina roller, det är Betlehem som är subjektet på scenen, berättar hon.

Reflektionerna i boken är ofta skrivna utifrån Betlehems ålder. Detta slags berättande har Tersman försökt att bevara även i pjäsen.

– Det har varit relativt enkelt att dramatisera boken. Många scener kunde jag tydligt se framför mig. Som när några soldater kommer hem till hennes familj, äter frukost med dem och sedan sätter handklovar på hennes pappa och tar honom till ett fängelse. Betlehem beskriver det rakt och osentimentalt, vilket gör det möjligt att förvandla till en känslomässigt stark scen, säger Ninna Tersman.

 

”Jag är Betlehem Dawit Isaak”, Angereds teater, Göteborg, premiär 6/3