Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Schlager-EM i Azerbajdjzan hotat av terrordåd

Vi håller oss underättade väldigt tätt och noga om detta, Christer Björkman, producent för Melodifestivalen.
Vi håller oss underättade väldigt tätt och noga om detta, Christer Björkman, producent för Melodifestivalen. Foto: Claudio Bresciani
Schlager-EM i Azerbajdjzan i maj hotas av våldsamma terrordåd på en ryskspråkig islamistsajt. Tävlingen beskrivs som depraverad och en provokation mot alla rättrogna muslimer.

Enligt artikeln som publicerats på ummanews.ru kommer de som är närvarande under schlagertävlingen att angripas:

”Eurovisionsfestivalen är en mardröm för alla muslimer. Djävulens krafter, perversa och homosexuella från hela världen ska inte tro att de så lätt kan komma till det land där blod från rättrogna muslimer har flutit. De kommer oundvikligen att attackeras”, heter det i texten på den islamistiska nätsajten.

– Vi håller oss underättade väldigt tätt och noga om detta och sedan går vi på de rekommendationer som vi får, säger Christer Björkman, producent för Melodifestivalen och ansvarig för den svenska delegationen i Azerbajdjzan.

– EBU, The European Broadcasting Union, står i konstant kontakt med värdlandet och de flesta europeiska ambassader både på plats och i deras respektive hemländer och sprider sedan denna information vidare till oss medlemmar, fortsätter Christer Björkman.

Författaren till hottexten hänvisar, enligt TT Spektra, till de omfattande tillslag som den azeriska säkerhetstjänsten MNB gjorde mot islamister runt om i landet i förra veckan. 17 misstänkta greps och en av dessa dödade sig själv och en polis då han sprängde sig.

Vad är EBU:s budskap just nu till den svenska delegationen?

– Att vi ska fortsätta att förbereda oss för tävlingen och att den kommer att genomföras på ett lugnt och bra sätt.

Björkman understryker att hotbilder mycket ofta förekommer kring stora publika och internationella arrangemang.

– Sådant här kommer som ett brev på posten när man samlar många människor från olika länder på samma plats.

Tävlingen beskrivs som en perverterad tillställning, har du märkt av några sådana stämningar i Azerbajdjzan under dina tre besök?

– Nej, men så vitt jag förstår så är det en ganska extremistisk organisation bakom detta hot, säger Christer Björkman.

Kommer ni att vidta några särskilda säkerhetsåtgärder nu?

– Vi gör det som krävs, men i och med att vi har fått garantier om säkerheten från värdlandet så förutsätter vi att det kommer att vara så – om inte EBU kommer med några andra instruktioner.

Thomas Hall, projektledare inom SVT för Melodifestivalen, hänvisar också till EBU:s lägesanalys.

– Vi följer deras beslut, EBU har ju ett uppdrag i hop med arrangören på plats att se till att tävlingen blir av och blir bra, betonar han.

Semifinalerna i schlager-EM hålls 22 och 24 maj. Loreen representerar Sverige med låten ”Euphoria” och tävlar i den andra semifinalen. Finalen genomförs den 26 maj.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.