Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sd-polisanmaler-norrkopings-stadsmuseum/

Kultur

SD polisanmäler Norrköpings stadsmuseum

Norrköpings stadsmuseum.
Norrköpings stadsmuseum. Foto: Harri Blomberg/Wikipedia

Sverigedemokraterna polisanmäler Norrköpings stadsmuseum, rapporterar P4 Östergötland och flera andra lokala medier. Anmälan görs på grund av att en bild på partiets lokala styrelse ingår i en utställning om nazism.

Utställningen ”Medlöperi och motstånd” öppnade i slutet av januari och handlar om de nazistiska rörelserna i Norrköping under 1930-talet och andra världskriget. På en anslagstavla i slutet av utställningen (som handlar om nazismen förr och nu) ingår en artikel till vilken det finns bifogat en två år gammal bild på Sverigedemokraternas partistyrelse i Norrköping. 

Bilden har skapat upprördhet i partiet som nu har valt att polisanmäla museet och kommunen. 

– Det är det lägsta jag har varit med om, att man försöker koppla 30-talets nazism med Sverigedemokraterna är ren galenskap. Att min styrelse finns med i samband med hakkors och grymheter som nazismen kan jag inte tolka som något annat än smutskastning, säger Darko Mamkovic, Sverigedemokraternas ordförande i Norrköping, till SVT Nyheter Öst.

Darko Mamkovic berättar att samtliga personer som ingår i bilden kommer att göra en egen polisanmälan. 

Stadsmuseets tillförordnade chef Maria Modig säger till P4 Östergötland, som var först att rapportera om anmälan, att partiet bjudits in till utställningen innan öppningen och fått möjlighet att delge sin bild av historieskildringen – något som partiet dock ska ha avböjt. 

– Jag tycker det ska provas, naturligtvis, om vi har gjort något fel. Men vi har haft kommunens jurister som har gått igenom alla våra texter och tittat på det här, och vi har inte sett något som vi kan titta på där. Men självklart välkomnar vi det och ska se om vi gjort något olagligt, vilket jag inte tror, säger Maria Modig.

Hon förklarar även för tidningen Folkbladet att hon haft ett samtal med Mamkovic om varför SD:s styrelse förekommer i utställningen när nazistsympatisörer även funnits i andra partier. Det handlar, menar Modig, om att andra partier grundats genom andra folkrörelser. 

– Men Sverigedemokraterna föddes ju genom den nazistiska rörelsen, vilket vi säger, säger Modig till tidningen.

Darko Mamkovic får också frågan av Folkbladet om han förnekar att det historiskt sett i Sverigedemokraterna funnits en koppling till nazismen.

– Nej, det finns en gammal koppling där, men i dag handlar det om enstaka medlemmar som visat sig ha avvikande ideologiska åsikter och upptäcker vi det blir de omedelbart uteslutna ur partiet, säger Darko Mamkovic och tillägger: 

– Och jag tänker så här, att det fula politiska spelet där andra politiker i brist på ord, kallar mig för både det ena och det andra, men sånt bryr jag mig inte om. Men nu använder Stadsmuseet våra skattepengar till att smutskasta enstaka medlemmar hos oss, kan vi inte acceptera. Så jag tänkte att nu räcker det och så lämnade jag in polisanmälan.

Läs mer: Med knyppling och trollmasker för nationen